БАТАЛІЇ ЗБІРНИХ

Чи залишуться всі прикрощі позаду?

Минулої п’ятниці підопічні О. Блохіна перервали ганебну серію з чотирьох поразок поспіль у товариських зустрічах. Завдяки чому це вдалося зробити?

Одні скажуть: головний тренер випустив у стартовому складі сім футболістів київського «Динамо», зіграність і непогані ігрові кондиції яких і допомогли вибороти таку необхідну в психологічному плані перемогу. Інші звернуть увагу на повернення Дмитра Чигринського. 24-річний захисник «Шахтаря» останній матч у синьо-жовтій футболці провів у лютому під час традиційного турніру на Кіпрі проти Румунії. Згодом вкрай неприємна травма на півроку залишила одного з найнадійніших оборонців країни поза грою. Без «українського Ріо Фердинанда» в останніх чотирьох спарингах з Францією, Швецією, Уругваєм та Чехією наша збірна в середньому пропускала по три м’ячі.

На мій погляд, значно ближча до істини третя версія. 7 жовтня до нас у гості завітав відверто слабкий суперник. Команда Болгарії зараз нагадує корабель без капітана і вітрил. Екс-наставник Лотар Маттеус довів національну дружину до краю і залишив свою посаду. Наслідки його роботи у Софії мають плачевний вигляд: одна-єдина перемога у семи відбірних поєдинках, різниця м’ячів — 3:12 і, як наслідок, — останнє місце у групі G.

Євген Коноплянка — одна з наших надій на домашньому чемпіонаті Європи. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

Путівку до України та Польщі з цього квінтету вибороли англійці, у стикових матчах зіграє збірна Чорногорії. Тому виконуючий обов’язки наставника збірної Болгарії Михаїл Маданськи почав створювати нову команду, випустивши на поле відразу чотирьох вісімнадцятирічних гравців.Обіграти цей напівмолодіжний склад досвідченим Тимощуку, Шевченкові та Шовковському, поруч із якими  дебютували 21-річний опорний півзахисник київського «Динамо» Денис Гармаш і 23-річний захисник «Ворскли» Євген Селін, виявилося до снаги.

Це аж ніяк не означає, що сьогодні у Таллінні на українців чекає легка прогулянка. Гарячі естонські хлопці місяць тому розгромили в рідних стінах непоступливу Північну Ірландію — 4:1, а минулої п’ятниці обіграли британців і в гостях — 2:1.

До Іспанії, Італії, Нідерландів, Німеччини, а також господарів турніру України і Польщі минулої п’ятниці приєдналася Англія. Ще п’ять володарів прямих путівок у фінальний турнір, а також учасники стикового раунду визначаться лише у завершальному турі кваліфікації. Після перемоги над Словаччиною на відстані очка від заповітної мрії перебуває збірна Росії. Сьогодні підопічних Діка Адвоката влаштує нічия в домашній зустрічі з Андоррою, аби фінішувати на першому  місці.

ТАБЛО «УК»

Товариська зустріч

Україна — Болгарія — 3:0 (Селін, 9, Шевченко, 39, Ярмоленко, 82)
Відбірні матчі до ЧЄ–2012
Північна Ірландія — Естонія — 1:2 (Девіс, 22, Васільєв, 77 з пенальті, 84)
Сербія — Італія — 1:1
Словаччина — Росія — 0:1 (Дзагоєв, 71)
Румунія — Білорусь — 2:2
Азербайджан — Австрія — 1:4
Туреччина — Німеччина — 1:3 (Балта, 79 — Гомес, 35, Мюллер, 66, Швайнштайгер, 86, з пенальті)
Бельгія
— Казахстан 4:1
Вірменія
— Македонія — 4:1 (Піцеллі, 28, Мхітарян, 34, Газарян, 69, Саркісов, 90 — Шиков, 31)