ПРИПІКАЄ

Віце-чемпіони світу — голландці —опинилися на межі турнірної катастрофи
 

Нідерланди — Німеччина. Якби ці команди зустрілися у фіналі нинішньої континентальної першості, ніхто з фахівців не здивувався б. Адже йдеться про другу і третю команди Кубка світу-2010. Однак невблаганний жереб звів між собою призерів мундіалю в Південній Африці на далеких підступах до вирішального поєдинку Євро.

Виявилося, що в групі смерті, як відразу охрестили квартет В журналісти, будь-який промах має драматичні наслідки. Осічка у зустрічі з данцями миттєво поставила «помаранчевих» підопічних Берта ван Марвейка у ситуацію: пан або пропав. Грандіозна битва на харківському стадіоні «Металіст» двох футбольних супердержав, як багато хто і передбачав, дозволила команді Йоахіма Льова однією ногою ступити в чвертьфінал, а суперникам залишила суто теоретичні шанси на продовження боротьби.

Віддаючи належне бомбардирському таланту основного голеадора «Баварії» і збірної країни Маріо Гомеса, чиї влучні постріли принесли німцям другу перемогу поспіль, необхідно зазначити і інше. Веслі Снайдер та його партнери мало нагадували збірну, яка два роки тому на рівних змагалася з іспанцями у фіналі чемпіонату світу. Вкрай спустошеним морально і фізично побачили вболівальники Ар’єна Роббена, якого німецькі фанати назвали головним винуватцем програшу «Баварії» у фіналі травневої Ліги чемпіонів. Не схожим на себе виглядав Марк ван Боммел — ключова фігура у тактичних порядках як міланського «Інтера», так і національної збірної.

У складі Бундестім забиває лише Супер Маріо. Фото з сайту lifesport.ru

У наставника голландців був дуже сильний козир в рукаві. Багато хто з його колег мріяв про таку пару форвардів, як Робін ван Персі та Клас-Ян Хунтелар. Адже це — кращі бомбардири двох чемпіонатів «великої п’ятірки» — англійської Прем’єр-ліги та Бундесліги. Однак ван Марвейку так і не вистачило сміливості хоча б одного разу випустити в основному складі грізний дует з перших хвилин зустрічі.

Жодного набраного очка, лише один забитий м’яч, останній рядок турнірної таблиці в квартеті В… Схоже, віднині гостинний Харків уболівальники «помаранчевих» згадуватимуть, як символ своїх похованих надій. Адже варіант, за якого ван Персі та його партнери вийдуть з групи виглядає не надто реалістичним. «Розібраній» збірній Нідерландів потрібно перемагати португальців з різницею у два м’ячі та сподіватися, що їхні кривдники — німці обов’язково візьмуть гору над данцями.

Німеччині в останньому турі вистачить нічиєї з Данією, щоб вийти до наступного раунду змагань з першого місця. Хоч як дивно, існує ще один майже фантастичний варіант: «Бундесмашина» програє Данії з різницею у два м’ячі, португальці у паралельному матчі обіграють Нідерланди. У такому разі пакувати валізу доведеться…. чинним віце-чемпіонам Європи на чолі з Йоахімом Льовом.

ПРЯМА МОВА

Йоахім ЛЬОВ,
тренер збірної Німеччини:

«Ми знали, що голландці зазнають проблеми в обороні, їх захисники залишали для нас простір і вільні зони. Так ми і забили два голи. По ходу протистояння в таку спекотну погоду ми повинні були зберігати сили. А суперник, що зіткнувся з необхідністю відіграватися, йшов вперед, надаючи нам простір. Через 60-70 хвилин сил у суперників не залишилося».

Берт ван МАРВЕЙК,
тренер збірної Нідерландів:

«Ми справді могли перемогти. Вже зіграти в нічию — точно. Голи німців вийшли ні з чого. Але я залишився невдоволений нашою грою в обороні. Захисникам бракувало взаєморозуміння. Чи упевнений я в тому, що ми обіграємо Португалію? Ні. Але відчуваю, що Німеччина битиметься з Данією».

Мортен ОЛЬСЕН,
тренер збірної Данії:

«Пропустити в самій кінцівці і в підсумку зазнати поразки — що може бути жахливішим? В результаті ми залишилися ні з чим, але такі правила гри. Кожен відчуває щось подібне в своїй кар’єрі. Сподіваюся, подібного розчарування ми більше не відчуємо. Будь ми трохи вдалішими, могли б зіграли і внічию».

Паулу БЕНТУ,
тренер збірної Португалії:

«Якби гра так і закінчилася з рахунком 2:2, це було б несправедливо. Якщо ви помітили, ми не прагнули за всяку ціну відстояти мінімальну перевагу, ми хотіли забити третій гол. Якби нам це вдалося, гра фактично закінчилася б. У кінцівці ми проявили характер, тому і перемогли».

ТАБЛО «УК»

Група B

Данія — Португалія — 2:3

Голи: Бендтнер (41, 80) — Пепе (24), Елдер Поштіга (36), Варела (87)

Нідерланди — Німеччина — 1:2

Голи: Ван Персі (73) — Гомес (24, 38)

Група B                                             

      Команда                  І     В     Н     П     М   О

1     НІМЕЧЧИНА         2     2     0     0     3-1     6

2     ПОРТУГАЛІЯ       2     1     0     1     3-3     3

3     ДАНІЯ                    2     1     0     1     3-3     3

4     НІДЕРЛАНДИ       2     0     0     2     1-3     0