ПРЕМ'ЄР-ЛІГА

Старт 21-го чемпіонату України вийшов багатообіцяючим

Що спільного між іспанською «Барселоною» та київською «Оболонню»? Хоч як це дивно, відповідь на це запитання лежить на поверхні. Ці два клуби єдині, хто спромігся протягом минулого сезону двічі обіграти «Шахтар». Додайте до цього чотири очки з шести можливих, які підопічні Сергія Ковальця набрали у зустрічах з київськими динамівцями. Після цих нескладних підрахунків немає сенсу зайвий раз нагадувати, який клуб за підсумками останньої першості виявився грозою авторитетів.

Доля розпорядилася таким чином, що новий сезон абсолютні чемпіони країни відкривали в рідних стінах поєдинком проти одного з небагатьох своїх кривдників. Реванш вийшов на славу. Колишній «пивовар» Олександр Рибка, який влітку поміняв Київ на Донецьк, зберіг свої ворота «на замку». А ось його столичному колезі Ігорю Березовському довелося чотири рази діставати м’яч із сітки. Ще один новий-старий новачок помаранчево-чорних Євген Селезньов відзначив своє повернення до рідного клубу. Кращий бомбардир минулої першості, який у стартовому складі замінив бразильця Адріано, забив найважливіший перший м’яч у ворота гостей.

У третьому турі підопічні Мірчі Луческу прийматимуть на «Донбас Арені» п’яту команду чемпіонату — «Карпати». Тренерський штаб сподівається, що до того часу повернуться до загальної групи травмовані Дмитро Чигринський, Тарас Степаненко, Едуардо і Разван Рац. Нагадаю, що болівієць Марсело Морено та бразилець Жадсон грають у складі своїх національних збірних на Кубку Америки. Один з дебютантів українського чемпіона — Алан Патрік виступає на чемпіонаті світу серед двадцятирічних футболістів.

Різним вийшов старт чемпіонату для команд, які повернулися в елітний дивізіон. «Чорноморець» на своєму полі поступився донецькому «Металургу». А ось «Олександрія» піднесла справжній сюрприз, обігравши в гостях учасника розіграшу Ліги Європи — «Ворсклу». У цьому поєдинку пенальті не зумів реалізувати новачок полтавців, колишній столичний канонір Сергій Закарлюка.

Центральний матч першого туру «Динамо» — «Металіст» переможця не виявив.

— У другому таймі від нас, напевно, відвернулася удача, — пояснив втрату очок на старті наставник біло-блакитних Юрій Сьомін. — Футболісти створили біля воріт Володимира Дишленковича багато гольових моментів, команда була націлена на атаку, але виграти не вдалося. Претензій до футболістів я особливих не маю, за винятком якості реалізації.

Найцікавішим за драматургією вийшов завершальний поєдинок туру, винесений на понеділок: глядачі побачили шість забитих м’ячів. Після першого тайму «Дніпро» поступався столичним канонірам з рахунком — 0:2. У підсумку команда іспанського спеціаліста Хуанде Рамоса зуміла врятуватися лише на останніх секундах. Виручив гостей один з новачків Олексій Антонов, який минулий сезон провів у складі маріупольського «Іллічівця».

ТАБЛО «УК»

Ворскла — Олександрія — 0:1 (Торгамадзе, 50); Іллічівець — Карпати — 1:0 (Ярошенко, 70); Кривбас — Волинь — 1:0 (Грінченко, 17, автогол)

Таврія — Зоря — 3:1 (Ідахор, 55, Назаренко, 67, Шиндер, 72 — Маду, 41, з пенальті); Шахтар — Оболонь — 4:0 (Селезньов, 11, Дентінью, 63, Мхітарян, 83, Адріано, 90); Динамо — Металіст — 1:1 (Шевченко, 17, — Шав’єр, 3) 

Чорноморець — Металург — 0:1 (Пізеллі, 46); Арсенал — Дніпро — 3:3 (Мазілу, 17, 39, Ротань, 64, автогол — Матеус, 53, з пенальті, Антонов, 55, 90)