Зустріч Президента Петра Порошенка з представниками волонтерського десанту Міністерства оборони Тетяною Домановою, Артуром Переверзєвим, Павлом Кирієнком, Анастасією Ковальовою та Вадимом Малородом стала доволі знаковою для подальшого зміцнення обороноздатності країни. Усі вони, а також міністр оборони генерал армії Степан Полторак і заступник глави Адміністрації Президента Андрій Таранов стали свідками того, як Петро Порошенко підписав Закон України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони».

«Сьогодні у нас справжнє свято. Місяці тривалої боротьби за законодавче врегулювання і реформування процедури закупівель у Міністерстві оборони нарешті завершуються», — сказав Президент перед тим, як поставити підпис під доленосним документом. Він також подякував усій команді волонтерів у Міністерстві оборони — авторам закону: «Ви мали повну мою підтримку і підтримку міністра оборони».

Принцип ProZorro стає основним для армійців. Фото УНIAН

Новий закон остаточно врегульовує процедуру прозорого механізму державних закупівель. Його ухвалення — надзвичайно важливий крок до зміцнення обороноздатності країни, яка веде боротьбу проти агресора, що вторгся на нашу територію. До того ж цей закон — потужний антикорупційний крок, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Петро Порошенко переконаний, що згаданий закон — це оптимальне рішення, яке поєднує специфіку оборонних закупівель з конкретністю, швидкістю та головне прозорістю, яка означає підконтрольність витрат і підзвітність виконавців громадянському суспільству.

Адаптована до оборонної галузі система ProZorro, на думку Президента, «відтепер матиме остаточну прописку в Міністерстві оборони». Водночас він зазначив, що електронні торги, які вперше презентували в Адміністрації Президента і торік їх вважали тільки експериментом, тепер стають обов’язковими на рівні закону для всіх.

Міністр оборони Степан Полторак висловив переконання, що цей закон дасть змогу значно ефективніше проводити закупівлі та забезпечувати Збройні сили всім необхідним. Завдяки роботі із системою ProZorro торік вдалося заощадити 200 мільйонів гривень, а з початку 2016-го тільки на закупівлі продуктів харчування зекономили майже 400 мільйонів гривень.

«Нині практично всі закупівлі, які проходять через Міністерство оборони, здійснюють за допомогою системи ProZorro. Мені особливо приємно, що робота Волонтерського десанту, колишній експеримент, який був у Міністерстві оборони, нині став пунктом програми дій уряду», — зазначив Степан Полторак.

А Петро Порошенко звернув увагу присутніх на питання приймання готової продукції. «Якість — важливе питання, і треба позбавити можливостей недобропорядних постачальників демпінгувати, завдяки цьому вигравати, а потім постачати брак», — наголосив Президент на необхідності підвищення відповідальності таких постачальників, включно з кримінальною.  Запрошений до Адміністрації Президента волонтер, один із авторів-розробників закону Тетяна Доманова зазначила, що було дуже складно ухвалювати цей закон, тому що Верховна Рада не хотіла чути потреб війська. Загалом шість разів голосування провалювалося. Волонтер подякувала Президентові, міністру оборони та тій частині патріотичних народних депутатів, які ухвалювали закон і обстоювали його пункти до кінця. «Я думаю, що з такою кількістю людей ми побудуємо справжню незалежну і вільну Україну», — резюмувала вона.

На завершення зустрічі Президент зазначив, що нині «робиться все для того, щоб унеможливити неконкурентне забезпечення оборонної сфери». «Це стосується не лише ЗСУ, а й Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної гвардії, прикордонників, усіх силових підрозділів і структур», — зауважив Петро Порошенко.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»