У день відзначення 1028-ї річниці хрещення Київської Руси-України Президент Петро Порошенко зустрівся з представником Вселенського Патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископом Тельміським Іовом.

Він подякував Вселенському Патріарху за увагу, яку Константинопольська православна Церква-Матір приділяє питанню єдиної Помісної церкви в Україні. А відтак зазначив, що Вселенський Патріархат прийняв до розгляду звернення Верховної Ради щодо надання автокефалії православній церкві в Україні та сформував комісію, яка розпочала вивчення цього питання. Окрім того, глава держави висловив сподівання, що ця комісія зважатиме на ситуацію, яка склалася в нашій державі, й не відкладатиме розгляд цього питання.

Президент Петро Порошенко запевнив представникка Вселенського Патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископа Тельміського Іова, що влада і релігійні діячі роблять усе можливе заради злагоди в суспільстві. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Опісля Петро Порошенко запевнив архієпископа Тельміського Іова в тому, що українська влада єдина в своєму прагненні та бажанні мати єдину Помісну церкву. Високий гість з розумінням поставився до того, що це питання набуває ще більшої актуальності на тлі значних глобальних потрясінь і викликів.

«Треба просто допомогти вірянам реалізувати прагнення щодо єдиної церкви», — цитує слова Президента департамент прес-служби Адміністрації Президента.

А високоповажний представник Вселенського Патріархату поінформував главу держави про перебіг роботи комісії та розгляду питання щодо створення автокефальної української православної церкви.

Він заявив: «Хоча церква і держава відділені, вони мають співпрацювати».

Архієпископ Тельміський Іов передав Президентові вітання від імені Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія І та від усієї Константинопольської Матері-Церкви, запевняючи його в тому, що Вселенський Патріарх хоче допомогти Україні.

Сторони також обговорили роль держави й церкви у питаннях, пов’язаних із запобіганням використанню релігійного чинника задля дестабілізації ситуації в Україні.

У цьому контексті Петро Порошенко виокремив завдання влади — унеможливити провокування міжрелігійних і міжконфесійних конфліктів. Він високо оцінив співпрацю у ці дні правоохоронних органів, які «не дали нікому загострити ситуацію».

Глава держави привітав Вселенський Патріархат з успішним проведенням Вселенського православного собору, який минулого місяця відбувся на Кріті. «Я думаю, що це затвердило й зміцнило авторитет Його Всесвятості в православному світі», — сказав Петро Порошенко, назвавши цей собор абсолютно новим явищем, яке представляє в правильному вимірі ситуацію у Вселенському православ’ї.