Укладання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, зокрема про всеосяжну зону вільної торгівлі, також сприятиме активізації співпраці із країнами Митного союзу. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у Калузі в рамках дводенного робочого візиту до Російської Федерації.

«Підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС не повинно бути перепоною для співпраці з Митним союзом, а навпаки, повинно активізувати нашу співпрацю», — уточнив Микола Азаров.

«Нас критикують, що ми збираємося приєднуватися до європейських стандартів і технічних регламентів. Сьогодні ми відвідали одне з високотехнологічних підприємств. Ось саме до таких регламентів, які дають змогу створювати такі підприємства, ми збираємося приєднуватися», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Прем’єра.

А в ході 10-го засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської Міждержавної комісії він закликав Російську Федерацію спільно розробити стратегію співпраці в космічній галузі на 10—15 років. «Україна і Росія зберігають лідерські позиції у сфері розвитку космонавтики. Ми їх можемо не просто зберегти, а й розвинути… Ми почали ринково мислити, але водночас понизили планку розв’язання завдань. На це я б хотів звернути увагу Комітету. Ми обговорили багато проблем, знайшли конструктивні рішення. Але я б хотів використати нашу зустріч для порушення масштабніших завдань, які ми спільно можемо розв’язувати», — наполягав Прем’єр. І уточнив, що йдеться про проекти у космічній і авіаційній галузях, передає УНІАН.

Прем’єри ставлять перед країнами масштабні цілі. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Зі свого боку глава Уряду РФ Дмитро Медведєв запропонував проаналізувати можливі результати підписання Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом і вплив цього документа на двосторонню торгівлю України з Росією: «З пісні слів не викинеш. Ми на етапі відповідальних змін у двосторонній взаємодії: Росія разом із партнерами — Білоруссю і Казахстаном — розвивають митну співпрацю, Україна є спостерігачем і, водночас, бере участь в інших економічних структурах». На його думку, найближчим часом торговельно-економічна політика України у практичному плані більше узгоджуватиметься з політикою ЄС.

Дмитро Медведєв переконаний, що потрібно подумати над тим, аби не було створено додаткових складнощів, не було збільшено ризиків роботи на ринках двох країн. Тобто витіснення товарів на ринок митної трійки, ризики реекспорту, ризики демпінгу в результаті обнуління митних зборів на цілу низку європейських товарів.

Він запевнив, що тут немає жодної політики, але сторони зобов’язані обговорити це питання і запропонувати свої варіанти розвитку всього комплексу двосторонніх торговельних відносин для запобігання можливим проблемам. При цьому він упевнений, що країни мають великі можливості та великі виклики, які стоять перед двосторонніми відносинами. І вирішуючи ці питання, треба насамперед керуватися довгостроковими інтересами України і Росії.

Докладніше про роботу 10-го засідання комітету з економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії ми розповімо у наступному номері «УК». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»