ДОБРИЙ ПРИКЛАД

Волиняни вчетверте підсумували результати
оригінальної освітньої програми для безробітних

Проект «Зимова агрошкола» був започаткований з легкої руки тодішнього голови Волинської ОДА, а нині міського голови обласного центру Миколи Романюка та директора обласного центру зайнятості Раїси Кучмук. Час показав, що ідея виявилася життєздатною.

Керівник Луцького міського центру зайнятості Едуард Неймарк розповів про те, що минулого року після отримання одноразової виплати допомоги із безробіття власну справу започаткували понад 130 осіб; майже 40 лучан скористалися наданим державою шансом уже і цього року. Знадобилася така матеріальна підтримка і шістнадцятьом випускникам «Зимової агрошколи», які свої сили вирішили випробувати у вирощуванні грибів, саджанців, розведенні свиней та кролів, овочівництві.

На Волині заняття з людьми, що залишилися без робочого місця, проте не опустили рук, а взялися докласти свої зусилля у сільському господарстві, останнім часом набувають дедалі більшої популярності. І чи не головне тут, що у них змінюється ставлення до власної зайнятості. Приходить розуміння: майбутнім кожен має опікуватися сам. А отримані від державної інституції «шкільні» агрознання—своєрідна інвестиція у власний інтелект, що робить людину конкурентоспроможною на ринку праці.

— В основу нашого проекту покладено ідею інформування сільських жителів про новітні технології вирощування овочевих, плодово-ягідних культур, грибів, садівництва, розведення риби, що допоможе їм отримати більші врожаї і підняти якість продукції, а також навчання правильної організації та раціонального ведення особистого селянського господарства, власної справи,—розповіла Раїса Кучмук.—Для визначення основних напрямків «Зимової агрошколи» попередньо провели аналіз специфіки розвитку сільського виробництва у кожному районі, вивчили склад безробітних та їхні інтереси. А вже за результатами дослідження сформували тематику семінарів.

Якщо три роки тому волиняни відвідували «Агрошколи» за 8-ма напрямками, нині вже — за 19-ма. Курси «Зимової агрошколи» вже прослухали майже 5 тис. осіб, у тому числі майже сотня—в обласному центрі.

Більшість із них, зрозуміло, бізнесменами не стануть. Але здобуті завдяки працівникам обласного центру зайнятості знання безумовно зроблять багатшим стіл кожного, хто готовий працювати грамотно, хоча б з лопатою в руках на присадибній ділянці чи дачі.