Кабінет Міністрів і надалі наполегливо викорінюватиме корупцію, яка перешкоджає проведенню реформ у всіх сферах життя та забирає майбутнє в України та українців. Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час щорічної конференції Центру українсько-американських відносин Providing Ukraine with an Annual Report Card. Цей захід відбувся в Вашингтоні у межах робочого візиту глави уряду до США.

Звертаючись до американської спільноти, він наголосив, що корупція забирає в українців їхнє майбутнє. «Ми маємо здолати цей виклик. Реформи дають нам шанс і можливості, а корупція забирає у нас цей шанс і забирає можливості. Ми будемо рішучі, щоб побороти це явище», — запевнив Прем’єр.

Він поінформував про перші дії уряду, пов’язані з подоланням цього ганебного явища. За приклад навів запроваджену систему публічних електронних закупівель ProZorro, яка забезпечила прозорість і відкритість здійснення закупівель та економію державних коштів. Окрім цього, Кабінет Міністрів запровадив єдину ринкову ціну на газ. Це допомогло припинити зловживання на різниці тарифів. За словами Володимира Гройсмана, «списаний на населення газ продавали за комерційною ціною, країна щороку втрачала сотні мільйонів доларів, а ділки здобували королівські титули на газових оборудках».

Перший закордонний візит Прем’єра запам’ятався насиченістю подіями та непідробною цікавістю господарів. Фото з Урядового порталу

Куди раніше дівалися гроші

Учасники заходу зрозуміли, що нині в уряді готуються до приватизації державних підприємств заради розвитку національної економіки. Перше з них — Одеський припортовий завод. Також запроваджено практику публічного призначення керівництва державних підприємств, яке обирають на відкритих конкурсах. Наприклад, план новопризначеного керівника ПАТ «Укрзалізниця» передбачає заощадження підприємством за перший рік роботи 7 мільярдів гривень. «У мене запитання: а куди ці мільярди за всі ці роки дівалися?» — поставив риторичне запитання Володимир Гройсман.

Не оминув він увагою й спрощення доступу ліків із-за кордону, аби демонополізувати й дерегулювати вітчизняний фармакологічний ринок, реформувати українську митницю та забезпечити прозорість її роботи.

Володимир Гройсман акцентував на формуванні законодавства для ефективної боротьби з коруп?цією. Незабаром набуде чинності електронне декларування державних службовців, відкрито всі державні реєстри, на повну силу запрацюють Національне агентство з питань запобігання корупції та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«Фактично кожен крок уряду так чи інакше б’є по корупції», — резюмував він, додавши, що нині існує невідповідність між потенціалом, можливостями країни та низьким рівнем життя її громадян. Прем’єр вважає за необхідне провести реформи та створити якісну систему, аби зробити країну привабливою та припинити відтік населення за кордон, особливо молоді.

«Я не бачу жодних об’єктивних причин, щоб Україна була в зубожінні, — зауважив він. — Наше завдання — повернутися на той шлях, який дасть Україні змогу бути успішною», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Під час прес-конференції у Національному прес-клубі Вашингтона глава уряду повідомив представникам ЗМІ, що весь цивілізований світ має бути єдиним та відповідальним задля протистояння викликам у безпеці й порушенні міжнародного права, з якими зіткнулася Україна. Тож запровадження санкцій до Російської Федерації було покаранням «агресора за вторгнення у ХХІ столітті на територію суверенної держави».

Відповідаючи на запитання стосовно того, що нібито існують підстави для анексії Криму Росією, він наголосив: «Крим — це Україна. Жодне соціологічне опитування не може бути підставою для зміни кордону у ХХІ столітті. Це надзвичайно важливо. Жодні нібито соціологічні опитування ніяк не можуть впливати на територіальну цілісність української держави».

Глава уряду зазначив, що Україна завжди була миролюбною країною й не порушувала кордонів інших держав. Потім він відповів на запитання щодо «боргу Віктора Януковича» Росії у три мільярди доларів. Його слід вирішувати правовим шляхом. Нині тривають відповідні юридичні процедури, які визначать подальшу взаємодію між країнами.

«Думаю, що насправді великий борг Росії перед Україною, і його потрібно було б відпрацювати. Зокрема я думаю, що цьому дуже посприяла деокупація Криму, визволення частини території, захопленої за допомогою російських військ. Як на мене, це було б гарне під∂рунтя для подальшого врегулювання ситуації у фінансовій сфері», — завважив Володимир Гройсман.

Світовий банк додасть мільярдів

Під час зустрічі з адміністратором USAID Гейл Сміт Прем’єр-міністр обговорив напрями поглиблення співпраці та хід проведення реформ. Він означив пріоритети роботи: «Наше завдання — максимально наростити економічний потенціал країни».

Також уряд прагне досягти максимальної прозорості в енергетичній галузі, збільшити власний видобуток газу й демонополізувати ринок.

Адміністратор USAID запевнила Володимира Гройсмана в готовності Агентства США з міжнародного розвитку в подальшому підтримувати проведення реформ в Україні. USAID запланувало допомогу Україні в децентралізації, енергетичній галузі та судовій реформі. Загальна сума капітало?вкладень — 142 мільйони доларів, з яких 70 мільйонів має бути витрачено на забезпечення реформи енергетичного сектору, 50 мільйонів — на підтримку децентралізації та 22 мільйони доларів — на забезпечення судової реформи. USAID також зацікавлене у підтримці новоствореного Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

З лідером республіканців у Сенаті Мітчем МакКоннелом глава уряду обговорив перші реформи та питання протистояння російській агресії. Він зазначив, що США — перша країна, яку він відвідав як Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман розповів про пріоритети роботи, виокремивши макроекономічну стабілізацію, дерегуляцію, публічну приватизацію, судову реформу. Перед урядом стоїть завдання — цього року забезпечити зміни до податкового законодавства.

Він підкреслив важливість зміцнення національної безпеки і оборони країни, наголосив на значенні американської підтримки України в цьому напрямі та поінформував про ситуацію на Донбасі. Головний меседж — обстріли українських військових тривають.

Про необхідність посилення обороноздатності України йшлося конкретно: «На сході ми захищаємо не лише територіальну цінність України, ми захищаємо міжнародне право, свободу демократії, непохитність фундаментальних цінностей». А Сенатору США Джону Маккейну глава уряду дякував за чітку позицію щодо підтримки України у важкий історичний для неї час.

До слова, Прем’єр повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, що Україна розраховує отримати на програми розвитку у 2017 році від Світового банку додатково мільярд доларів. «Дуже конструктивна зустріч відбулася з директором-розпорядником та головним операційним директором Світового банку Шрі Мульяні Індраваті, — написав він. — Хороша новина: Світовий банк готовий разом з нами переглянути ефективність програм, на які вже витрачено кошти, і передбачити додатково ще мільярд доларів на їх розширення з наступного року».