НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Якщо в  червні сохне трава, літо буде прохолодним

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Від погодних умов першого літнього місяця значною мірою залежить доля майбутньої хліборобської ниви. Адже все, що у травні зійшло, відцвіло і зав’язалося, у червні також потребує тепла і вологи. «Червень замовляє урожай. Що вродить у полі, буде у стодолі», —  стверджує народна мудрість. Традиційно обряд цих замовин хлібороби здійснювали першого дня місяця — на Івана Довгого. Цього дня як тільки сходило сонце, трударі виходили в поле зі сплетеними з гілок молодої верби колесами. Ці колеса вони котили межами, примовляючи: «Котися, колесо, котися — нехай нива колоситься!» Якщо цей день буде погожим, упродовж місяця пройде кілька злив, сподівайтеся на гарний урожай огірків. Навпаки, якщо йтиме дощ — увесь місяць буде сухим.

Великі релігійні свята у червні — Вознесіння Господнє (13) і День Святої Трійці (23). Свято Вознесіння відзначають на сороковий день після Пасхи.

Червень замовляє врожай, а літо — спеку. Фото Володимира ЗAЇКИ

Християнська теологія запевняє, що вознесіння Христа відкриває праведникам шлях на небо, до воскресіння після смерті. Якщо цього дня проллється дощ — до кінці місяця стоятиме гарна, погожа днина.

Свято Трійці велелюдно відзначають у містах і селах й у наші дні. Оселі прикрашають гілками липи, ясена, верби, живими квітами. Підлогу обов’язково встеляють пахучим  татарзіллям (аїр), чебрецем. Якщо цього дня дощитиме — волога погода буде до кінця місяця. Майбутній урожай може постраждати від засушливого літа, а восени — від негоди з дощем і градом.

22 червня — Кирила. Ця календарна дата пам’ятна за кількома ознаками. Церква вшановує цього дня святого Кирила, астрологи відзначають літнє сонцестояння, в історію людства цей день вкарбований чорною сторінкою — початком Великої Вітчизняної війни. За давніми народними прикметами, стан погоди цього дня істотно впливає на  майбутній урожай зернових. Тепла сонячна днина віщує суху осінь, щедрий урожай пшениці та жита. Дощова погода — попередження, що осінь буде вологою і холодною.

Візьмімо ці прикмети до уваги на майбутнє. Але пам’ятаймо, що в Україні день 22 червня 1941 року був теплим, тихим і сонячним. Його затьмарила підступна навала гітлерівської Німеччини на нашу мирну землю. 10 мільйонів українців полягли на полях пекельної борні, 2,3 мільйона було вивезено на примусові роботи до рейху. Пом’янімо цього дня полеглих і тих, хто не повернувся з фашистської неволі. Вклонімося доземно тим, хто пережив жахіття війни і сьогодні ще поруч з нами.

Літнє сонцестояння закінчується 25 червня (свято Онуфрія). Тривалість дня починає скорочуватися. «Сонце повертає на зиму, літо — на спеку», — каже народна мудрість. Рясна ранкова роса цього дня віщує врожайне літо. Хай ця  прикмета збудеться. 

  1 червня  —     Міжнародний день захисту дітей

  2 червня  —     День працівників водного господарства

  4 червня  —     Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії

  5 червня  —     Всесвітній день довкілля

  6 червня  —     День журналіста

  8 червня  —     Всесвітній день океанів

  9 червня  —     День працівників легкої промисловості

12 червня   —     День працівників фондового ринку; Всесвітній день боротьби з дитячою працею

13 червня   —     Вознесіння Господнє

14 червня   —     Всесвітній день донора крові

16 червня   —     День медичного працівника

17 червня   —     Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

20 червня   —     Всесвітній день біженців

22 червня   —     День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

23 червня   —     День Святої Трійці, День державної служби

25 червня   —     День митної служби України; День моряка

26 червня   —     Міжнародний день на підтримку жертв тортур; Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом

28 червня   —     День Конституції України

30 червня   —     День молоді