НЕСПОРТИВНІ КЛОПОТИ

Журналісти «Урядового кур’єра» поцікавилися, з якими проблемами зіткнулися ті,  хто вирішив покинути міста проведення чемпіонату

Що ближче Євро-2012, то більше пристрастей навколо нього. Іноді вони зовсім не пов’язані зі спортом. Журналісти поцікавилися, що турбує нині тих жителів міст проведення чемпіонату, які не переймаються футбольними пристрастями і вирішили уникнути «спілкування» з уболівальниками та гостями своїх міст.


На тихе морське узбережжя, подалі від футбольного гамору. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

КИЇВ

Тури подорожчали разом з квитками

Більшість киян лякає нашестя євровболівальників  і  складнощі, які внесе проведення великого заходу у звичний ритм життя столиці. Адже майже на місяць буде перекрито рух центром міста, а водії добре знають, що навіть незначна аварія в людному місті порушує рух на кількох вулицях навкруги на кілька годин. Мешканці центру і особливо будинків, прилеглих до Хрещатика, з острахом очікують цілодобового функціонування на центральній вулиці фан-зони, що означає для них натовпи людей, гучні трансляції великих екранів, масову вуличну торгівлю, численні туалети, гамір, бруд і… небезпеку! Адже вживання алкоголю можна заборонити на стадіоні, а ось у місті це практично не піддається контролю.

В одному з будинків на вулиці Толстого завбачливі мешканці, що мають авто, ще восени минулого року встановили додатковий паркан навколо майданчика, де утримують машини, аби до них не було вільного доступу випадкових гостей. Планують закривати і залізні ворота на вході до двору, бо все одно виїхати з нього буде проблематично. Відомо, що в європейських містах традиційно після матчів юрби вболівальників пересуваються містом і псують автівки, що трапляються на їхньому шляху.

Звісно, усі, хто має будь-яку можливість, виїде з міста і вивезе дітей. І добре, у кого є дача чи будиночок (навіть у знайомих!), адже тоді проблему розв’язати доволі легко. Не позаздриш тим, хто спланував собі відпустку на цей період. Попри звичайні доволі низькі ціни на  морський відпочинок у червні, цього року турагентства своєчасно зорієнтувалися і… підвищили їх. Зросла вартість путівок як за кордон, так і на відпочинок у Криму. Викладачка столичного вишу Тамара Степанівна, радіючи, що цього року в неї відпустка починається раніше, збирається відпочити у червні на узбережжі Болгарії. Домовилася про житло через Інтернет самостійно, а до агентства пішла по візу та квиток на автобус. Виявилося, що вже за місяць усі місця на регулярні рейси до Болгарії  були розпродані!

Киянка Наталія минулого року відпочивала на дачі біля Севастополя, де знімала кімнату з усіма зручностями на двох за 32 долари на добу в серпні. Втекти від проблем футбольної столиці вирішила тільки вчора. Найлегший варіант, за її підрахунками, — домовитися з минулорічним гостинним господарем. Зателефонувала. Кімната звільниться тільки в кінці червня, а ціна — минулорічна, серпнева. Зраділа і тому, бо розраховує, що ще встигне взяти квитки, адже на початок червня в касах у кримському напрямку практично нічого не залишилося. От тільки ціни зросли так, що це відчутно б’є по кишені —  купе до Сімферополя на 12-й потяг коштує понад 300 грн, на інші — до 250, купе до Керчі — 250 грн, а плацкарт — 160. Може, автобусом дешевше? Ні! Квиток до Ялти коштує 270 грн.

А дехто з киян, які не цікавляться футболом, свідомо залишаються вдома. Будуть стерегти помешкання, бо побоюються збільшення квартирних крадіжок під час Євро.


ДОНЕЦЬК

«Єврозаклопотані» напружують

Свіжий «перл» усної народної творчості – «єврозаклопотані» — вживається в іронічній манері стосовно Донецька і всього регіону, на відміну від тих жителів краю, яким байдуже до футболу. Для такої категорії населення прийдешнє літо — насамперед пора відпусток та оздоровлення. І вони теж переймаються пошуками квитків. Але не на «Донбас Арену», а на потяги та інші види транспорту, якими можна якнайшвидше чкурнути із розпеченого на сонці мегаполіса.

Не секрет, щоліта придбання квитків на залізничні потяги, які прямують у кримському напрямку, — проблема з проблем.  Тож топтати стежку до кас треба було ще в середині квітня. «Ми не втомлюємося радити пасажирам завчасно купувати білети — за 45 діб, — розповідає Олена, касир попередньої каси Донецької залізниці. — Так, звичайно влітку квитки розходяться дуже швидко, особливо враховуючи автоматизований продаж. Також проїзні документи буквально за кілька хвилин можна забронювати по Інтернету. Тобто зараз існує безліч можливостей, аби не створювати собі ж проблем…»

Мабуть, так і вирішили ті донеччани, які в дні Євро-2012 у Донецьку вирішили податися до Криму. Приміром, за місяць до першого матчу Франція — Англія (11 червня) на найзручніший потяг Донецьк — Севастополь залишилося тільки 6 місць у СВ. Ще дружніше жителі міста чкурнули звідси в день поєдинку Україна — Франція (15 червня) — квитків взагалі катма. Місця в СВ ще залишилися й на цей потяг у день наступного матчу — 23 червня. А 27-го (черговий поєдинок) навіть когось ще очікували 28 місць у плацкартних вагонах.

Як повідомили в ДП «Донецька залізниця», влітку курсуватимуть також кілька додаткових ешелонів Донецьк — Сімферополь, Луганськ — Сімферополь, Ясинувата — Феодосія, Луганськ — Феодосія. З 27 травня набирає чинності новий графік руху пасажирських потягів: відповідно до нього влітку в кримському напрямку щодоби прямуватимуть 17 поїздів формування Донецької залізниці. А ось тим, хто не зміг купити чи «дістати» квитки на залізницю, свої послуги пропонують автоперевізники. Автобуси з Донецька ходять до Алушти, Коктебеля, Сімферополя, Судака, Ялти та інших міст і селищ півострова, хоча ціни тут неприємно вищі.

Ще один популярний південний напрямок, яким вирушають донеччани влітку на відпочинок, — «домашній». Йдеться про узбережжя Азовського моря, де проведення часу ще звуть «дешево й сердито». До зони відпочинку за сотню кілометрів з хвостиком зазвичай дістаються електричкою, автобусами, маршрутками чи на власних колесах.Так само мандрують і в північному напрямку, де приблизно на такій відстані також купчаться пансіонати та бази відпочинку — до «Донецької Швейцарії».  Причому цей маршрут не менш популярний. Адже на берегах Сіверського Донця чи в тінистій лісовій зоні таки більше можливості заховатися від літньої спеки та футбольної тисняви, метушні й гамору. 

 ХАРКІВ

На дачу, на море, до друзів у село

 У Харкові матчі відбудуться 9, 13 і 17 червня, тож частина жителів міста ламають голови над тим, куди втекти від заторів, високих цін та не зовсім тверезих і не завжди доброзичливих уболівальників. Найпростіше, зрозуміло, тим,  у кого відпустка прийшлася на цей час.  Для таких городян туристичні агенції Харкова підготували цілу низку найрізноманітніших пропозицій. А що робити тим, у кого немає відпустки,  але є бажання  втекти з Харкова у дні найбільшого нашестя фанатів,  які припадають на середу та два вихідних — суботу і неділю? Для частини харків’ян «порятунком» може  стати заміська дача чи поїздка до родичів і друзів у село. А тим, хто все-таки прагне погрітися в ці дні під променями сонця на морському узбережжі Криму, Одеси чи Бердянська і кому, звісно, вдасться домовитися про відгули з роботодавцем, варто вже зараз подбати про квитки. Особливо враховуючи те, що кожного літа виїхати з Харкова у південному напрямку проблематично. Отож, наскільки це реально нині,  вирішила поцікавитися в касах попереднього продажу Південної залізниці. 

Черг у залі немає, що вже радує. «Розвантажувати» їх допомагає встановлена в касових залах система електронної реєстрації відвідувачів. На табло, що розміщене прямо навпроти вхідних дверей, дається вичерпна інформація про наявність вільних місць у поїздах на станції Харків-Пасажирський у день відвідання кас та на наступний. Вибираю маршрути, що  цікавлять: Харків — Сімферополь (№081) і Харків — Одеса (№059). У кримську столицю на 17 травня залишилися вільними лише 6 місць люкс-класу, а в місто, яке по праву називають перлиною Чорного моря, можна вибирати, бо на 16 травня вільними виявилися  аж 7 люксів, 6 купейних і 32 плацкартних місця.

Оскільки друга половина травня вважається початком курортного сезону, побачене вселило надію — пережити Євро-2012 подалі від Харкова можливо. І не помилилася. На 9, 13 і 17 червня, за інформацією, добутою з електронного термінала, вільні місця, хоч і не багато, є і в Сімферополь, і в Одесу. Благо, що Південна залізниця сформувала та призначила додаткові «літні» поїзди до курортних місць Чорноморського узбережжя. Вони курсуватимуть з Харкова до Євпаторії, Феодосії, Севастополя, Сімферополя і Одеси.

 ЛЬВІВ

Білети на південь поки що є

Багато львів’ян думають, куди б втекти з міста на ці кілька тижнів. Хтось заховається на дачі, а ті, в кого її немає, перенесли відпустку на початок літа — ціни на курортах у червні зазвичай нижчі.  Навчені в минулі роки, потенційні відпочивальники заздалегідь планують відпустку й опікуються квитками на південь. У касах попереднього продажу на вулиці Гнатюка та на головному залізничному вокзалі ажіотажу не спостерігається, хоч черги вишикувалися загалом чималі. Наразі, повідомили в управлінні Львівської залізниці, лідером з продажу квитків залишається столичний напрямок, хоч не бракує охочих виїхати на морські курорти України. Отож тим, хто не прагне поринути у футбольну феєрію, варто поспішати придбати квитки до Криму: в касах ще є місця у фірмовому поїзді №№86/85 Львів — Сімферополь (вартість у звичайному купейному — 250 гривень),  а для тих, хто надає перевагу подорожі в комфортних умовах, ще знайдуться місця у спальному вагоні за 850 гривень. Дешевше та з меншим комфортом до Криму можна доїхати додатковим поїздом Львів — Сімферополь (№№256/255) і Ковель — Сімферополь (№№88/87). Втім, зволікати з придбанням квитків не варто: кількість місць зменшується щодня.

Поки що без проблем можна вирушити до Одеси: у вільному продажу на 8, 9-те та наступні дні червня є  місця в купейних (вартість 185 гривень) та у плацкартних вагонах (вартість — 110 гривень). Не меншою популярністю, особливо в родин з малими дітьми та скромним достатком, користується

відпочинок у Скадовську (Херсонська область), Рибаківці і Коблевому (Миколаївська область): з квитками наразі жодних проблем. Однак ситуація, попереджають залізничники, може змінитися вже найближчим часом, бо цьогоріч сесії у вишах завершуються раніше, тож студентські бази відпочинку розпочнуть сезон, а відтак і квитковий ажіотаж не забариться.

Сторінку підготували
Лариса КОНАРЕВА,
Павло КУЩ,
Світлана ГАЛАУР,
Оксана МЕЛЬНИК,

«Урядовий кур'єр»