ПЕРСПЕКТИВА

На Сумщині юнакам і дівчатам із сіл допомагають здобути вищу освіту,
отримати роботу та житло 

Трохи більше місяця тому Руслан Жовтоніжко із села Комишанка Недригайлівського району Сумської області одержав атестат про середню освіту. А буквально кілька днів тому — направлення на навчання в Сумському національному аграрному університеті за спеціальністю «процеси, машини та обладнання в агропромисловому виробництві». Звісно, зарано загадувати, наскільки вдало складеться виробнича доля юнака, але достеменно зрозуміло — він одержав реальний шанс здобути вищу освіту завдяки фінансовій підтримці держави.  

Вища освіта для сільського випускника

За словами першого заступника начальника головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Володимира Шахова, упродовж останніх років область стабільно одержує від Мінагрополітики 400—500 направлень для випускників сільських шкіл. Подібну фінансову підтримку важко переоцінити, адже це реальний шанс для молодих людей із сіл отримати омріяний студентський квиток. Володимир Ілліч говорить, що за останнє десятиріччя з числа випускників сільських шкіл Сумщини в навчальних закладах різних рівнів акредитації підготовлено понад 8 тисяч спеціалістів аграрного профілю. Головним чином це агрономи, ветеринарні лікарі, інженери, спеціалісти з технології виробництва та переробки тваринницької продукції, землевпорядники, енергетики, геодезисти — загалом 16 спеціальностей. Нинішнього року таку можливість одержують 425 випускників, з яких 381 опановуватиме той чи той фах у Сумському національному аграрному університеті. Решта в харківських вишах —  національних аграрному і технічному університетах сільського господарства, а також у столичному університеті біоресурсів та природокористування України.

Ще 407 юнаків та дівчат одержують можливість вступити до шести коледжів головним чином Сумської області. Як звичайно, випускники попередніх років по закінченні цих закладів продовжують здобувати спершу бакалаврську, а потім і магістерську освіти. Відтак щоліта на Сумщині можливість здобути безкоштовну освіту одержують 800 — 900 юнаків і дівчат із сіл. Цільові направлення не залежуються, а сільськогосподарські підприємства щороку одержують молодих освічених спеціалістів.

Від першого дзвоника — до першої зарплати

Закономірно виникає запитання: а чи всі студенти, які здобули освіту державним коштом, прибувають до обумовлених робочих місць? Загалом 9 випускників з 10 по закінченні навчання приступають до роботи. Виняток становлять випадки, коли певне сільськогосподарське підприємство збанкрутувало або ж припинило існування з якоїсь іншої причини. Інколи студенти тяжіють до наукової роботи і стають аспірантами.

Та щоб одержати не лише диплом, а й гідне робоче місце, одного бажання замало. Ось і вирішили в області відпрацювати окрему програму з комплексного супроводу кожного студента від першого дзвоника у виші до його першої заробітної плати. За словами заступника голови Сумської облдержадміністрації Сергія Слизького, до цієї роботи залучили всі без винятку підрозділи і структури, причетні до освітнього і виробничого процесів. А конкретні організаційні процеси поклали в основу програми розвитку АПК області до 2015 року. Протягом усіх років навчання кожен студент-цільовик закріплений за певним куратором. Також для майбутніх фахівців важливо пройти виробничу практику, щоб студенти ознайомилися з майбутніми обов’язками, з виробництвом.

А щоб скоротити умовну відстань між вишем та полями-фермами, створено низку філіалів різних кафедр на базі десятків сільськогосподарських і переробних підприємств. Своєрідним піковим моментом стає публічний захист дипломних робіт і розподіл випускників, у якому беруть участь представники ректорату вишу, головного й районних управлінь агропромислового розвитку, господарств, до яких направляються спеціалісти. Зазвичай, студенти пропонують конкретні практичні розробки, підготовлені на основі конкретного практичного матеріалу. Це значно спрощує процес їхньої виробничої адаптації.

Коли ж справа доходить до розподілу, до уваги беруться найтонші аспекти працевлаштування, починаючи від розміру заробітної плати і забезпечення житлом аж до транспортного сполучення населеного пункту з районним та обласним центрами. Звісно, що перед роботодавцем ставляться доволі високі вимоги. Але саме завдяки такому «фільтру» вдається створювати бодай елементарні умови для тих, хто їде працювати на селі.

До вже згадуваної програми розвитку АПК Сумщини внесений надзвичайно важливий пункт — протягом кожного року для молодих спеціалістів будуть придбані чи споруджені щонайменше 70 будинків або ж окремих квартир. Звісно, такої кількості навряд чи вистачить, але це краще, аніж зовсім нічого. Передбачається, що вже до кінця нинішнього року новосілля справлять перші десятки родин молодих спеціалістів.