ЕКСПЕРТИЗА

Якою буде вартість продукту птахівництва до кінця року?

Ситуація, яка склалася з курячими яйцями протягом останніх кількох місяців, нагадує каруселі: цифри на цінниках то падають до неймовірного мінімуму, то здіймаються чи не до неба, то знову йдуть вниз. Чому так відбувається, якщо кури ще не змінювали свого природного циклу і несуться так само, як і влітку, з'ясовував "Урядовий кур'єр".

Несучість у нормі!

За спостереженнями більшості вітчизняних споживачів, на початку осені яйця зробили чи не найбільш карколомний ціновий стрибок. Якщо влітку цей продукт був чи не найдоступнішим, то буквально за кілька вересневих днів він здорожчав удвічі. Покупці від такого повороту подій були ошелешені. Та й як не дивуватись, якщо в серпні вартість десятка яєць середнього розміру коливалась між 3-4 грн, а за великі та відбірні платили 5 грн. Пенсіонери примудрялися знайти продукт і по 2,50 грн за десяток, звісно вони були дуже маленькими, але ж і ціна відповідна. Так от, на початку осені за дріб'язок вже потрібно було викласти 5 грн, великі ж та гарні тягнули на 9 грн, інколи ціна сягала до 10-14 грн.

Чому цей продукт буквально за один тиждень ТАК здорожчав - загадка, і не тільки для міських споживачів, а й для селян.

- Не можу сказати, що у вересні у курочок різко знизилась "несучість", - зауважує господиня із Черкаської області Ніна Гомолай. - Цей місяць був теплим і травичка ще деінде була, тому й яйця наші домашні кури, несли нормально - по одному на добу. Хоча, справді, з настанням холодів ми вже будемо знаходити в гніздах дедалі менше і менше яєць. Зараз деякі несучки вже радують нас через день, а скоро і взагалі будемо збирати смачні "сюрпризи" тільки раз на три або й сім днів.

Проте не всі селяни дивуються такому різкому зростанню цін. Ось, приміром, господині, які мешкають неподалік Києва, впевнені, що здорожчання продукту птахівництва обгрунтоване.

- Ще влітку ми купували відро пшениці по 10 грн, а тепер воно коштує 15 грн, відчуваєте різницю? - каже продавець, яка приїхала на столичний базар з Яготинського району, Оксана Лапко.

Передсвяткове здорожчання

Експерти аграрного ринку переконані, що насправді яйця не так уже й сильно здорожчали. Хоча сезонне подорожчання собівартості комбікормів є.

- Влітку у нас був серйозний ціновий спад на продукцію птахівництва, - зауважує керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. - У принципі ті ціни не були економічно обгрунтованими. А причиною такого падіння вартості стало те, що мала бути велика експортна поставка яєць за кордон, але вона не відбулася. При цьому продукцію вже виготовили, а оскільки вона швидко псується, то великі виробники "викидали" її на ринок по собівартості. Адже потрібно було повернути вкладені гроші. А коли почав з'являтися свіжий товар, то його почали продавати по економічно обгрунтованих цінах. Але тепер, коли ми порівнюємо ціни, то дивуємось їхньому зростанню. Хоча насправді воно не таке вже й захмарне.

Цікаво, що кілька днів тому в деяких торговельних точках яйця дещо подешевшали - до 7-9 грн за десяток. Проте такі приємні зміни спостерігаються далеко не скрізь.

Ціновий прогноз експерти роблять дуже обережно.

- На мою думку, коливання вартості десятка яєць можливе в межах однієї гривні, - переконана Марія Колесник. - Звісно, дещо в цьому плані зміниться перед новим роком, це й не дивно, адже так відбувається майже щороку у передсвятковий період. Проте якщо врахувати, що зараз ввели певні обмеження імпорту зернових, то завдячуючи цьому факту ціни повинні бути більш-менш стабільними.

КОМПЕТЕНТНО

Володимир ПІЩOЛКA, заступник директора департаменту Мінагрополітики України

- Зараз в Україні яєць достатньо. За 9 місяців цього року їх було майже 13 млрд, а приріст до минулого року становить 5,4%. Трохи продукції навіть імпортуємо, щоправда, не стільки, як того хотілося б. Щодо цінової ситуації - вартість продукції останнім часом трохи впала. Хоча восени і в зимовий період, традиційно на Новий рік, а також перед Великоднем, ціни на продукцію птахівництва зростають, адже виробники компенсують літні витрати. Проте я не думаю, що це буде серйозне подорожчання, можливо на 15%, не більше. Значною мірою все залежить від вартості кормів, фуражного зерна.

ВОЛИНЬ

Виручає дядькова зозуляста

На осінніх сільськогосподарських ярмарках лучани отримали можливість закупити курячі яйця за прийнятною для Луцька ціною - 5,5 грн за десяток.

Ішли вони на "ура", бо на місцевих ринках на дещо дрібніше за розмірами яйце ціни вищі - 5,75 - 8 грн. А в одному із супермаркетів, наприклад, десяток яєць першої категорії пропонують придбати за 11,13 грн.

Основним чинником подорожчання головного компонента для яєчні стало зростання цін на комбікорми, електроенергію, пальне, ветеринарні ліки.

Не останню скрипку в подорожчанні відіграє й те, що основна маса ввозиться у регіон звідусіль, а кожен посередник хоче накинути своїх кілька копійок.

- Така ситуація на Волині складається ще й тому, що відома колись далеко за межами області Рожищенська птахофабрика фактично не існує, - вніс ясність начальник відділу тваринництва Головного управління агропромислового розвитку ОДА Микола Шура. - І нині в області, на жаль, немає жодного великого виробника яєць. Винятком тут є хіба що ТМ "Пан Курчак", але і це підприємство практично всі отримані від курей-несучок яйця відправляє на інкубацію для отримання курчат бройлерів.

Отож і виходить, що при майже трьох мільйонах птиці, що утримується нині в області на підприємствах-виробниках курятини, Волинь має певні проблеми із забезпеченням цієї дієтичної продукції.

ЛУГАНЩИНА

До літньої межі не повернеться

Середня ціна десятка курячих яєць у магазинах Луганська -6,85 грн. У двох супермаркетах, розташованих практично поряд, але які належать до різних торговельних мереж, ціна відрізняється копійок на 20.

- За ціною в торговельних мережах курячих яєць Луганщина посідає десь 14-15-те місце в Україні, - підтверджує начальник Державної інспекції з контролю за цінами в Луганській області Георгій Віскін. - А зараз тенденція така, що ми чекаємо днями зниження десь на 20 копійок з десяток.

Щоправда, до літніх цін навряд чи дійде, коли фабрики відпускали реалізаторам по 2 грн за десяток.

Яйце введене в асортимент товарів, ціни на які при їхній зміні товаровиробник повинен декларувати, - додає Георгій Віскін. - Торік ці підприємства захистили свої планові витрати на дуже високому рівні, бо зима була сувора, енергоносіїв витрачалося більше, ніж звичайно, й комбікорми подорожчали. А порядок не передбачає передекларування протягом року. Тож якщо у них сьогодні закладені витрати на рівні 7,50 грн за десяток, навіть у вересні, коли, як показали перевірки, торгували саме за цінами на задекларованому рівні, вплинути штрафними санкціями ми не могли.

Інша справа, що виробники підвищили ціну в дуже короткий проміжок часу: за декаду з 3 грн до 7 грн за десяток. Ми вимагали пояснень і почули у відповідь - потрібно покрити збитки, які були понесені при реалізації яєць у літній період.

ОДЕЩИНА

Стрибки цін малоймовірні

Нещодавно Інститут проблем управління ім. Горшеніна провів цікаве опитування одеситів, під час якого з'ясувалося, що майже чверть мешканців славетного міста у разі подальшого зростання цін готові менше їсти яєць.

От тільки експерти впевнені, що до цього не дійде.

- Ціни підуть на спад через те, що суто економічних передумов для їхнього зростання просто не було, - переконаний доктор економічних наук Одеського національного університету Сергій Якубовський. - Сьогодні яйця знову дешевшають, і в деяких супермаркетах їх можна придбати навіть за акційною ціною 4,70 грн. Приблизно на такий рівень ціна піднялася буквально за три дні наприкінці літа, хоча до того в супермаркеті яйця можна було придбати навіть дешевше двох гривень. Після стрибка ціни на межі сезонів траплялися невеличкі коливання в обидва боки.

Представники галузі зауважують, що обсяги виробництва стабільні, а їхні відпускні ціни зумовлюються хитким балансом попиту і пропозиції. Так, на одній із птахофабрик регіону розповідають, що сьогодні яйця першої категорії відпускають по 6,50 грн. Цей самий товар у магазині продається по 8 грн, а на базарі навіть за 7,50 грн.

- Суто виробничих завад для нормального виробництва яєць зараз немає, - зазначає начальник відділу тваринництва обласного сільгоспуправління Людмила Золотар. -Підприємства забезпечені фуражним зерном більш ніж на 100%, тому ніде не планують зменшувати поголів'я птиці. Якісь істотні стрибки цін на яйця малоймовірні.

СУМЩИНА

Зростання вартості не буде?

Біля торгової ятки, що спеціалізується на продажу курячих яєць, майже не буває черг. Продукція завжди в наявності і коштує так само, як і на центральному ринку обласного центру - від 6,2 до 6,5 грн за десяток. Як пояснила продавець, ще днів 5 - 7 тому ціна була нижчою на 50 - 80 коп. На її переконання, це пов'язано насамперед з настанням холодів, що доволі суттєво вплинуло на домашніх чубарок, які стали гірше нестися, а також поступовим здорожчанням зерна пшениці, вівса, ячменю - основних продуктів годівлі домашньої птиці. Але від цього покупців і не зменшилося, і не додалося.

З цим погоджується генеральний директор асоціації "Сумиптиця" Олексій Святець. Як вважає головний птахівник області, нещодавнє подорожчання має виключно сезонний характер і на цьому не закінчиться. Адже щороку в другій-третій декадах жовтня спостерігається зниження температури, а кури люблять, коли на вулиці не холодніше 15-16 градусів. Не випадково ціна на домашні яйця встановилася на рівні 10-12 грн за десяток, або від 1 до 1,2 грн - за одне.

Щодо подальших цін, то, на переконання спеціалістів, різких стрибків не буде. По-перше, зараз в області повноцінно працюють шість птахофабрик, де виробляють цілком достатню кількість яєць. По-друге, на ринок регіону її ще й завозять.

Відтак можна розраховувати, що десяток яєць наприкінці року коштуватиме не дорожче 8 - 8,5 грн.

Іван ШЕВЧУК, Олександр ВЕРТІЛЬ,
Олена ОСОБОВА, Валерій МЕЛЬНИК