Микола ПУГОВИЦЯ
для «Урядового кур’єра»
Київ—Сеул—Йосу

«Економічними олімпіадами» називають всесвітні виставки ЕКСПО. І це не випадково, адже на них представлені найкращі здобутки людства, науково-технічний потенціал, новітні технології. Водночас це й чудова можливість ознайомити спільноту з історією та культурою, продемонструвати інвестиційну, туристичну привабливість країн. Найбільший виставковий захід відбувається раз на 5 років; у проміжку між всесвітніми ЕКСПО влаштовують так зване «мале», яке триває не шість, а три місяці і має назву міжнародної виставки. Саме така з успіхом проходить нині в південнокорейському місті Йосу. Тема: «Життя океанів, дихання узбережжя». За задумами господарів, ЕКСПО-2012 дасть можливість світовому співтовариству глибше усвідомити функції й цінності океанів, морів, берегових зон,  а також загрозу, викликану необережним використанням їхніх ресурсів, інтенсивним забрудненням.

У Йосу мені, звісно, передусім хотілося ознайомитися з національним куточком. У всесвітніх виставках Україна бере участь уже вчетверте, причому на виставці в Шанхаї (2010 р.) мала власний павільйон. Сподівався, що й у Кореї побачу такий – омивають же рідну країну два моря, проблеми гідросфери досліджують десятки інститутів. Є що продемонструвати!

Розчарування почалися на прес-конференції, влаштованій оргкомітетом для журналістів світових мас-медіа, котрих запросила до країни міжнародна організація «Корейська фундація». У графіку проведення «Національних днів», у рамках яких країни почергово знайомлять відвідувачів з особливостями своєї культури, мистецтва, традицій, я… не знайшов України. «Можливо, сталася технічна помилка», — поцікавився в представника оргкомітету Канг Хьон Джу. «Ні, — відповіла, — графік складали згідно з поданими заявками країн-учасниць. Отже, заявки від України не надходило».

Гірка пігулка. Що не день, то одна або дві держави в усій красі та розмаїтті показують себе світові, а ми чомусь залишилися за бортом святкового дійства. Ще не ймучи віри почутому, вирушаю на пошуки павільйону. Та знову несподіванка, теж неприємна. Власного павільйону, виявляється, Україна не має — її експозиція представлена в павільйоні Атлантичного регіону на кількох десятках метрів! Іду повз експонати країн-сусідів, протискаюся крізь натовпи бажаючих ознайомитися з науковими, технічними розробками різних держав, щось придбати із сувенірів на згадку і нарешті потрапляю… до порожньої кімнати. На стіні в центрі — мапа України, з обох боків — по кілька світлин із красивими краєвидами. Ще бачу два столики: на одному бляклі штучні соняшники у вазі, на іншому стоїть… прив’язана мотузкою печатка. Вся стіна поряд — у чорних її відбитках з надписом «Ukraine». Кому не лінь, ставить знак не тільки в спеціально виданому «Паспорті відвідувача виставки», а й де заманеться.

— Скільки разів приходимо, нікого з українських представників застати не можемо, — навперебій розповіли двоє земляків, котрі назвалися артистами. — Погляньте на рушники — не вишиті. А мапа… Надписи чомусь російською мовою, з міст названо лише Київ, Одесу, Донецьк, Харків. А де культурна столиця — Львів? Негідно представлена країна. Соромно. «Чи не бачили когось із сусідів»? — згодом запитав я організаторів павільйону Росії (до речі, аби потрапити до нього, треба вистояти годинну чергу). «Недавно проводили «Національний день» своєї країни, тож кілька днів ходили, аби передати запрошення, але нікого не було, — сказала керівник протокольної служби Дар’я Козлова. — Українці єдині, чиїх і візитівок не маємо. Ніяких контактів не представлено в комп’ютерній мережі… А от ваші хлопці та дівчата молодці — особливо акробати, гімнасти, музиканти. Приїхали сюди на запрошення корейської сторони й дуже добре виступають».

Що ж, хоч молоді таланти скажуть добре слово про Україну мільйонам відвідувачів ЕКСПО-2012 —  виставки, яка стала подією року в світі. Про найцікавіше на ній ми розкажемо окремо, а до того редакція сподівається отримати роз’яснення від Міністерства економіки — головної організації з підготовки та забезпечення участі України у виставках. До речі, ще в лютому редакція звернулася до цієї урядової установи з проханням надати необхідні матеріали щодо підготовки та участі країни в ЕКСПО-2012. Відповіді не дочекалися.