ВСТУПНА КАМПАНІЯ

 Дворівневого тестування при складанні ЗНО-2012 не буде

З кожним днем до вступної кампанії залишається дедалі менше часу. Поки що майбутні випускники старанно навчаються, проте вже сьогодні вони переймаються, чи не буде збігу в часі проведення Євро-2012 із зовнішнім незалежним оцінюванням, яке всі за звичкою називають тестуванням. Цю непросту ситуацію  з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Специфіку врахували

 В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) переконують, що нікому не доведеться після уроків складати ще й тести.

— Справді, проведення незалежного оцінювання співпаде з закінченням навчального року, проте не для тих, хто проходитиме тестування. В дітей, які складатимуть ЗНО, навчальний рік уже закінчиться, і складати тести вони будуть лише після того, як відгуляють свої випускні вечори, проведення яких заплановано на 12-13 травня, — переконує керівник Центру Ірина Зайцева. — Перші тестування почнуться 15 травня. Інша річ, що в зв’язку з проведенням Євро-2012 певні незручності для тих, хто складатиме тести, все ж будуть. Цього нам, на жаль, уникнути не вдалося, оскільки потрібно було вкластись у суворо відведений термін. Однак ми зробили все можливе, щоб учням було зручно. Так, при складанні календаря тестування врахували цьогорічну специфіку, тому першими проводитимуться не дуже затребувані тести. Тобто ті, на яких ми не чекаємо надвеликої кількості учасників: 15 травня — хімія, 17 травня — російська мова, 19 травня — географія, 21-22 травня — математика і 24 травня — всесвітня історія. А вже після закінчення навчального року 28-29 травня пройде тестування з української мови, котре, як і в попередні роки, є обов’язковим для всіх абітурієнтів.

Як і в минулі роки, результати тестування оголошуватимуться поетапно. Хоч до 1 липня всі оцінки — як головної, так і додаткової сесій — будуть оприлюднені. Випускники минулих років, як і зазвичай, зможуть узяти участь у тестуванні-2012 безкоштовно.

Не перший рік в учнівському середовищі обговорюється можливість введення дворівневих тестів, приміром, з математики. Адже абітурієнтові, який планує вступити на економічний чи математичний факультет, знати цей предмет потрібно краще, аніж гуманітарію. Проте в Центрі оцінювання якості освіти переконують, що цього року суттєвих новацій при проведенні ЗНО не буде. Також фахівці УЦОЯО зазначають, що подібна ініціатива має йти від вишів.

— На мою думку, проводити дворівневі тести з тієї ж математики поки що передчасно, — каже Ірина Зайцева. — Тому що результати тестів з математики, на жаль, не обнадійливі. Проте вважаю, що через кілька років така новація буде введена, адже це один з параметрів якісної освіти. Подібні розмови також стосуються й тестування з іноземної мови.

Привілеї зникнуть

А ось батьки переймаються з приводу того, чи можна підготуватися до проведення тестів без допомоги репетитора. Фахівці впевнені, що це можливо, якщо правильно організувати свою роботу. Звісно, вчителі мають консультувати учнів. Допоможуть у цьому нелегкому процесі й додаткові матеріали, яких нині більш ніж достатньо. Проте купуючи різні посібники, варто бути дуже уважним, оскільки щороку програма перезатверджується, тому тим, хто користується матеріалами минулих років, варто бути обережними. Це не свідчить, що їх не можна долучати до процесу підготовки, проте потрібно робити корекцію на навчальну програму цього року. Приміром, у минулому році програму з іноземної мови було суттєво доопрацьовано.

— Ми вже розробили комплект матеріалів для підготовки до ЗНО-2012, і на нашому сайті є демонстраційний тест, — продовжує Ірина Зайцева. — Доволі часто трапляється, що чим ближче тестування, тим більше з’являється різних матеріалів для підготовки до тестів. Я не кажу, що вони погані, просто ми їх не оцінювали. Хоч мені доводилось стикатися з контрафактною продукцією. Були випадки, коли брали посібник за 2009 рік і просто змінювали обкладинку на 2011 рік.

Нагадали фахівці про те, що ніяких привілеїв при складенні ЗНО немає. Це стосується і призерів міських олімпіад. Єдине, якщо учень має якісь фізичні недоліки, то для нього можуть бути створені додаткові умови. Приміром, дитина погано бачить, тоді їй можуть надати пристрої для читання тексту. Але про це потрібно говорити при реєстрації, а також надати медичну довідку. Інша річ, що переможцям всеукраїнських олімпіад і всеукраїнського конкурсу робіт Малої академії наук нараховуються додаткові бали при зарахуванні до вишів.