КОРДОН

На Волині розпочалися роботи із реконструкції міжнародного автомобільного автопереходу "Устилуг"

Він розташований на одному із найкоротших шляхів із Західної Європи, яким на Євро-2012 в Україну прямуватимуть футбольні вболівальники. Днями в облдержадміністрації Поліського регіону пройшла презентація проектної документації на цей об'єкт, який відкрився у 1995 році і нині включений у "Державну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу".

Свого часу вигідне географічне розташування автопереходу та постійний розвиток торговельних зв'язків із Польщею забезпечили тут високу інтенсивність руху. Через перехід Устилуг - Зосин нині кожні 24 години в середньому проїжджає 1600 - 1800 транспортних засобів. Після реконструкції його пропускна спроможність значно зросте. Тут щодоби зможуть пересікати кордон з Євросоюзом 2500 легкових автомобілів, до 300 вантажівок загальною спорядженою масою до 3,5 тонни, два десятки автобусів. П'ять смуг пропуску, що діятимуть за принципом "єдиного вікна", дадуть змогу семи тисячам туристів за добу без особливої затримки долати державний кордон.

- Прикметним у цій реконструкції є й те, що плече допомоги волинянам вже вдруге підставляє євроспільнота. Нещодавно вона взяла на себе співфінансування нового мостового переходу в Ягодині, - розповів голова облдержадміністрації Борис Клімчук. - А тепер у рамках "Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту добросусідства і партнерства "Польща - Білорусь - Україна" на 2007 - 1013 роки" на об'єкт "Реконструкція міжнародного автомобільного пункту пропуску "Устилуг" знову передбачено грант у розмірі 5,918 млн євро; ще 658 тис. євро становитиме співфінансування Держмитслужби України.

Після реконструкції міжнародний автоперехід матиме також 30 боксів для автомобілів, склад із холодильниками для зберігання продуктів, будиночок кінологічної служби, систему пожежогасіння тощо.

Паралельно із роботами на Західному Бузі розпочнеться й реконструкція дороги Устилуг - Володимир-Волинський -Луцьк. Вона також включена у державну програму підготовки до єврочемпіонату. Під час руху по ній туристи з Європейського Союзу принагідно зможуть ознайомитися із унікальними історичними пам'ятками періоду Київської Русі: у Володимирі-Волинському, який перейшов тисячолітній рубіж, у селі Зимно, де тисячу літ діє Святоуспенський жіночий монастир, та у літописному Луцьку.