Спільне засідання Громадської гуманітарної ради та Координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Шевченка скидалося на своєрідне підбиття підсумків. Аналізував роботу посадовців усіх рівнів у регіонах, пов’язану з іменем Кобзаря, Президент Віктор Янукович. Критиці нікого не піддав, одначе нагадав, що збереження спадщини українського поета, художника і мислителя для нащадків є одним із найважливіших завдань нинішнього покоління українців.

«У процесі підготовки до цього ювілею ми по-новому усвідомлюємо, що доля дала Шевченкові найбільше після його смерті — невмирущу славу і вічну вдячність нащадків. Наше завдання — берегти спадщину Шевченка і передати її тим, хто прийде після нас», — наголосив Президент.

Він висловив вдячність за самовіддану й натхненну працю всім, хто долучився до підготовки святкування ювілею Кобзаря. А важливим внеском у вшанування пам’яті Тараса Шевченка назвав переклад «Кобзаря» англійською мовою та проведення загальнонаціонального Шевченківського уроку, в якому взяли участь понад шість мільйонів учнів.

Високо оцінив Віктор Янукович і загальну атмосферу прагнення гідно вшанувати цей ювілей. «Добре, що ми відремонтували музеї, поновлювали і продовжуємо поновлювати місця пам’яті Шевченка, працювали над організацією нових виставок. Але найголовніше, що до ювілейної підготовки ми залучили весь народ», — резюмував він.

А уже потім наголосив, що він доручив Кабінету Міністрів удвічі збільшити розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка — до 520 тисяч гривень. Мета такого кроку — гідне вшанування лауреатів цієї нагороди.

Цього року в Києві відбудеться Дев’ятий Форум творчої і наукової інтелігенції країн — учасниць Співдружності Незалежних Держав. У Національному музеї Тараса Шевченка ремонтно-реставраційні роботи увійшли в завершальну стадію, триває й копітка робота зі створення Музею Кирило-Мефодіївського братства.

«Крок за кроком розбудовуються об’єкти Шевченківського національного заповідника і Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Біля підніжжя Чернечої гори у Каневі побудовано Тарасову церкву», — розповів Президент. Згадав він і про створення у Мошнах музею, де зупинявся Кобзар під час останньої подорожі в Україну, і про завершення робіт зі створення пам’ятника Шевченкові в селі Вільшана. До речі, глава держави запропонував Національному музею Тараса Шевченка та Київському національному університету імені Тараса Шевченка об’єднати професійні зусилля й досвід у подальшій роботі над його створенням.

А дату народження Тараса (9 березня) Президент запропонував проголосити Днем національного примирення українського народу. «Прийшов той час, коли ми повинні подивитись передовсім на нашій землі одне одному у вічі й сказати, про що ми мріємо. Якщо сьогодні перемир’я, то за перемир’ям повинен бути мир, — означив позицію Президент та висловив переконання, що запровадження Дня національного примирення — це необхідність сьогодення. — Якщо ми кажемо про єдність, ми припиняємо розбрат між регіонами і єднаємось. Цього наразі вимагає від нас Україна».

Цю ініціативу учасники засідання підтримали без вагань.