ЗМІНИ ПРІОРИТЕТІВ

Інтереси покупців житлової нерухомості у світі змістилися з Північної Африки та Близького Сходу до країн Південної Європи

Ринок європейської житлової нерухомості цієї весни видався доволі строкатим: у деяких країнах континенту ціни поступово зростали, в інших, навпаки, продовжували падати. В Україні, попри заяви деяких аналітиків про незначне зростання вартості житлової нерухомості, відбувається падіння цін, особливо на вторинному ринку.

Європейські фахівці з ринку нерухомості відзначають цікаву тенденцію, яка дедалі більше набирає своїх обертів - політична та економічна нестабільність у країнах Північної Африки та Близького Сходу впливає на інтереси покупців закордонної нерухомості, які нині почали зміщуватися не лише з Тунісу та Єгипту, а й навіть із Туреччини, на користь країн Південної Європи. До останніх можна віднести, наприклад, Болгарію, яка попри те, що належить до однієї з найбідніших держав ЄС, демонструє економічний та політичний спокій. Так за останні два роки житлова нерухомість у цій країні значно подешевшала, а в 2011 році за рахунок збільшення попиту на квартири і будинки з боку іноземців (включаючи українців, білорусів та росіян), експерти прогнозують зростання вартості житла на 5-10%.

Дорожчає, хоча і повільно, житло в Португалії. Як зазначають аналітики компанії Status Home, з початку року намітилася тенденція підвищення попиту на апартаменти, вілли та будинки. Як наслідок - зростання цін на нерухомість на 1-2%. До того ж, на думку деяких експертів, збільшення вартості житла у цій країні буде цього року істотним. Вони пояснюють це тим, що світова фінансова криза чи не найменше вплинула на економіку Португалії.

Саме надійніть та стабільність ринку нерухомості цієї держави є головними причинами пильної уваги до нього з боку інвесторів. На жаль, це не можна сказати про сусідню країну - Іспанію. Там ціни на квадратні метри після їхнього обвалу 2009 року все ще у стадії вирівнювання.

Екперти прогнозують, що в 2011 році іспанська житлова нерухомість здешевшає ще на 5% і падіння цін триватиме ще не менше трьох років. Так, за прогнозами аналітиків, у 2012 році вартість нерухомості в Іспанії знизиться ще на 3%, а в 2013 - на 1,2%. У підсумку ціни на житло знизяться на 29% порівняно з піковими докризовими показниками 2008 року, робить висновок агенція Reuters. А фахівці міжнародної аудиторської компанії PwC упевнені, що до повного відновлення ринку знадобиться ще 10 років.

Ринок Словаччини - української сусідки - наразі подібний до болгарського. Ця країна 2010 - на початку 2011 років успішно подолала фінансову кризу. Так у третьому кварталі минулого року ціни на нерухомість у середньому по державі знизилися на 1,36% порівняно з другим кварталом. Однак саме у цей період зросла ціна житла у Братиславі, Банска-Бистриці та Кошице (на 1%, 7% і 5% відповідно). Початок 2011 року лише закріпив тенденцію. Втім, цей факт деякі фахівці пояснюють тим, що в країні почали дуже мало зводити нового житла. А це негативно вплинуло на рівень пропозиції і підштовхнуло ціни. До того ж, щомісяця зростає попит і з боку приватних осіб різних країн до купівлі житла у Словаччині.

Тим не менше, найпривабливішими ринками нерухомості для інвестицій аналітики називають Німеччину, яка нещодавно за цим показником випередила Велику Британію та Францію.