ЛІГА ЄВРОПИ 

За тур до закінчення групових змагань харківський «Металіст» забезпечив собі вихід до весняного плей-оф

Єврокубкову осінь третя команда країни за підсумками останнього сезону пройшла на одному диханні. Лише два втрачених очки у п’яти турах, відмінна різниця забитих і пропущених м’ячів — 14:5, вихід до 1/16 фіналу Ліги Європи з першого місця у групі G. Про такі результати на міжнародній арені лідери вітчизняного футболу — «Шахтар» і «Динамо» можуть лише мріяти.

Шанувальникам харків’ян особливо приємно спостерігати за тим, як нестандартно і винахідливо Марко Девіч та його партнери діють в атаці. В одних матчах індивідуальну майстерність найвищого гатунку демонструє бразильський віртуоз Тайсон, в інших — до взяття воріт суперника приводять вишукані комбінації за участю гравців групи атаки. Невипадково після чотирьох турів «Металіст» входив до трійки найрезультативніших клубів турніру, поступаючись лише бельгійському «Андерлехту» та «Твенте» з Нідерландів.

Останній кубковий матч харків’ян у  рідних стінах додав оптимізму вболівальникам. Розгромивши «Аустрію»,  підопічні Мирона Маркевича забезпечили собі дострокову перемогу в групі, а віденська команда все ще має шанси на вихід до  плей-оф, оскільки в іншому матчі АЗ з Нідерландів не зміг на виїзді здолати опір шведського «Мальме» (0:0) і випереджає австрійців лише на два бали.

Марко Девіч з партнерами святкують п'ятдесятий м'яч харків'ян у єврокубках. Фото з сайту metal-uefa.com

— «Аустрія» після поразки від нас у першому турі групового раунду Ліги Європи програла лише одну зустріч із зіграних у всіх турнірах, — нагадав Мирон Маркевич на післяматчевій прес-конференції. — Це свідчить про неабиякий потенціал команди. Радий, що мої підопічні серйозно поставилися до останнього домашнього поєдинку і достроково посіли перше місце в групі. Попри це, до Нідерландів на завершальний матч із «Алкмаром» ми поїдемо не на екскурсію: там так само гратимемо лише на перемогу.

Не склали зброї на фініші турніру і футболісти «Ворскли». У гостросюжетному поєдинку команда Миколи Павлова розійшлася миром з «Копенгагеном». Сильне враження на спеціалістів справив справжній штурм, який господарі поля влаштували на останніх хвилинах зустрічі. Лише футбольне щастя врятувало гостей з Данського королівства від поразки.

— Останні ігри у внутрішній першості склалися для нас невдало, — зізнався після фінального свистка Микола Павлов. — Однак зустріч із «Копенгагеном» показала: ми на правильному  шляху. У нас є футболісти, здатні у важкий момент продемонструвати свої найкращі якості.

Найнесподіваніший результат зафіксовано у  Лондоні, де ПАОК, що грав удесятьох, здолав місцевий «Тоттенхем» (2:1) і очолив групу А. Давній знайомий київських динамівців — «Рубін» на своєму полі розгромив «Шемрок Роверс» (4:1) і тепер напередодні завершального матчу в Салоніках відстає від грецького клубу на одне очко.

Черговими учасниками 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА за підсумками п’ятого туру стали «Брага», «Атлетико», «Металіст», ПАОК, «Стандард» і «Ганновер». Вони приєдналися до португальського «Спортингу», бельгійського «Андерлехту», голландських ПСВ і «Твенте», польська «Легія» та іспанський «Атлетик» уже гарантували собі місця на стадії 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, 4 тур

Металіст (Україна) —  Аустрія (Австрія) — 4:1

Голи: Девіч (16), Едмар (40), Папа Гуйє (60), Соса (90) — Мадер (19)

Мальме (Швеція)  — АЗ (Нідерланди) — 0:0

Група G

                       І     В     Н     П     М     О

Металіст     5     4      1      0     14-5  13

АЗ                  5     1      4      0     9-6     7

Аустрія       5     1      2      2     8-11   5

Мальме      5     0      1      4     4-13   1

15 грудня:  АЗ — Металіст, Аустрія — Мальме

Ворскла (Україна) — Копенгаген  (Данія) — 1:1

Голи: Н’Дойе (31, автогол) — Н’Дойе (37)

Стандард (Бельгія) — Ганновер (Німеччина) — 2:0

Голи:  Чіте (26), Зоро Седе (59).

Група B

                        І     В     Н     П     М     О

Стандард     5     3     2      0     8-1    11

Ганновер     5     2     2     1     6-6     8

Копенгаген  5     1     2     2     5-8     5

Ворскла        5     0     2     3     3-7     2

15 грудня. Копенгаген — Стандард, Ганновер — Ворскла