"ЧОРНІ ГРОШІ"

Виплата нелегальної заробітної плати та загалом нелегальна зайнятість є явищами, з якими уряд буде рішуче боротися. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на нараді з питань лібералізації ринку праці за участі представників міністерств та відомств.

"Боротьба з "конвертними" виплатами та нелегальною зайнятістю тільки адміністративними заходами не має перспектив. Щоб не заганяти економіку в "тінь", потрібно поєднувати економічні та адміністративні заходи", - цитує слова віце-прем'єра його прес-служба.

На думку урядовця, значна кількість порушень у сфері трудових відносин викликана надмірно складними процедурами найму та звільнення з роботи, передбаченими трудовим законодавством. Через такі порушення страждають і працівники, які жертвують своєю майбутньою пенсією, і держава, яка недоотримує значні суми податків до бюджету.

У цьому контексті Сергій Тігіпко висловив переконання, що перш за все необхідно лібералізувати ринок праці. "Лише лібералізувавши ринок праці, ми зможемо ефективно боротися з порушеннями шляхом встановлення більш жорсткої відповідальності для роботодавця. Найрадикальніше, аж до кримінальної відповідальності, треба карати неоформлення належним чином трудових відносин. Лише комплексний підхід до детінізації ринку праці, врахування інтересів працівників та роботодавців дасть змогу збільшити надходження як до державного бюджету, так і до Пенсійного фонду", - зазначив урядовець.