Правозахисна організація Amnesty International розкритикувала обидві сторони конфлікту на сході України, звинувативши їх у військових злочинах, включно з тортурами й убивствами полонених.

За даними організації, полонених б'ють до переломів кісток, катують за допомогою електрошокерів, завдають ножових поранень, підвішують, залишають без сну, погрожують смертю, відмовляють у медичній допомозі та принижують.

36-сторінкова доповідь містить свідчення, отримані від колишніх полонених протягом весни цього року. 17 із них перебували в полоні бойовиків так званих ДНР і ЛНР, 16 - утримувалися українським військом та представниками інших правоохоронних органів України, включно з СБУ.

У доповіді особливо відзначили розповідь бійця, що потрапив до рук «Правого сектора». За словами полоненого, разом з ним там перебували десятки цивільних, яких «жорстоко катували» й «вимагали великі суми грошей від них та їхніх родин».

У Amnesty також кажуть, що обидві сторони конфлікту захоплюють у полон цивільних, що «не вчинили жодних злочинів, але симпатизують протилежній стороні».

Організація закликає відповідні установи ООН та експертів здійснити негайну місію в Україні, в ході якої оглянути усі місця утримання полонених у конфлікті.

ВВС