До кінця 2015 року в країні на повну потужність запрацює Національне агентство з протидії корупції. Таке твердження пролунало з вуст міністра юстиції Павла Петренка опісля його зустрічі з європейськими експертами з питань боротьби із корупцією на чолі з директором Світового банку у справах України, Білорусі і Молдови Чімяо Фаном.

Незабаром має відбутися конкурсний відбір членів агентства. У найближчій перспективі планують розробити й систему електронного декларування доходів посадовців.

«Наша спільна мета — і я переконаний, що ми з нею впораємося до кінця року, — забезпечити функціонування цього органу, аби із наступного року всі державні службовці всіх рівнів подавали декларацію в електронному вигляді. Повинен бути моніторинг стилю їхнього життя, щоб посадовців, нечистих на руку, було звільнено й притягнуто до відповідальності», — розповів Павло Петренко.

Система електронного моніторингу декларацій, за його словами, стане сер?йозним застереженням, оскільки посадовець думатиме, які саме дані він вписує до декларації. Недостовірні, неправдиві відомості обернуться для такого посадовця звільненням з посади, іноді навіть кримінальною відповідальністю.

Як пояснив міністр, до складу цільової робочої групи, яка займатиметься підготовкою роботи Національного агентства з протидії корупції, увійдуть представники Кабінету Міністрів та інших органів влади. «Саме на створенні такої групи як частини підготовки до активної фази превентивної боротьби із корупцією наполягають європейські експерти на чолі з представниками Світового банку», — цитує слова міністра прес-служба Мін’юсту.

Що стосується перебігу самої зустрічі, то представники експертної групи високо оцінили роботу української влади в боротьбі з корупцією та закликали представників української сторони активізувати впровадження практичних механізмів, тобто Національного агентства із запобігання корупції та Національного антикорупційного бюро.

«Україна досягла значного прогресу в боротьбі з корупцією, але ще багато чого треба зробити для продовження цієї боротьби. У суспільстві є великий попит на роботу антикорупційних органів. Після створення законодавчої бази для боротьби з корупцією необхідно якомога швидше переходити до практичних кроків», — наголосив директор Світового банку у справах України, Білорусі і Молдови. За словами Чімяо Фана, функ?ціонування превентивного антикорупційного органу необхідне для запровадження повноцінних механізмів протистояння корупції. «Світовий банк підтримує вас. Проте є технічне питання: слід створити міжвідомчу робочу групу з підготовки роботи такого агентства. До її складу мали б увійти представники Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента», — резюмував він.

На думку Павла Петренка, крім міжвідомчої комісії, також потрібно якомога швидше організувати конкурс з обрання членів Національного агентства із запобігання корупції, щоб орган почав повноцінно функціонувати. Громадськість уже обрала своїх представників до комісії, що підбиратиме членів агенції. Тепер потрібно представити відповідних кандидатів від Верховної Ради та Президента.