Власне, людям обізнаним це було зрозуміло й раніше, адже рішення про його надання ЄС планував ухвалити на саміті «Східного партнерства» в Ризі, проведення якого заплановане на 21-22 травня. Але якби так і сталося, то розраховувати на поїздки до країн Європейського Союзу без віз українці могли б уже з 1 січня 2016 року — з огляду на механізми євробюрократії, за якими від формального візового рішення до його конкретного втілення в життя повинно минути приблизно півроку.

Тепер же з’ясувалося, що й цей термін був надто райдужним.

Днями Радіо Польща оприлюднило проект декларації Ризького саміту, в якому нічого не йдеться про конкретні строки реалізації безвізового режиму ЄС з Україною та Грузією. (Додамо, що в документі немає слів і про європейську перспективу наших держав та Молдови — лише про їх європейський вибір. Хоча питання європейської перспективи, тобто фіксації можливості членства в Євросоюзі на офіційному рівні, завжди було принциповим для переговорників від України).

Щодо безвізового режиму, в проекті декларації зазначається: прогрес залежить від проведених реформ.

До травня в цей проект іще можуть бути внесені поправки, але, схоже, скасування віз це точно не стосується. Учора голова представництва Єврокомісії в Україні Ян Томбінський підтвердив, що позитивного рішення з цього питання на саміті «Східного партнерства» в Ризі Києву чекати не варто. «Цього рішення не буде, бо немає часу для того, щоб воно було ухвалене», — цитує Томбінського «Інтерфакс-Україна».

Посол ЄС нагадав, що в Україні зараз працює місія європейських інституцій, яка аналізує, як наша держава виконує зобов’язання, аби безвізовий режим із країнами Євросоюзу став реальністю. І хоча біометричні паспорти, які є однією з важливих умов надання безвізового режиму, в Україні почали видавати з січня, деякі інші пункти зобов’язань Київ таки не виконує.

Водночас, як запевнив Томбінський, ЄС не відмовляється від мети запровадження безвізового режиму з Україною. Але «для вирішення всіх технічних питань необхідний час».

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк неодноразово заявляли, що очікують від ЄС рішення про надання безвізового режиму для громадян України на Ризькому саміті «Східного партнерства» в травні, що дозволить до кінця поточного року ввести його в дію.

Україна молода