Успішність просування України до Європи не може відбуватися без побудови професійного, ефективного та некорумпованого державного апарату чиновників, який зорієнтовано на потреби громадян. Саме це на брифінгу, присвяченому ухваленню проектів нових редакцій законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування» зазначив голова Національного агентства України з питань державної служби (Нацдержслужби) Костянтин Ващенко.

«Учора Кабмін ухвалив проекти цих нормотворчих актів, і це правильно. Адже Україна у цій сфері досі живе за законами, ухваленими 1993 року. А життя за цей час стало зовсім іншим. Нам необхідно серйозно перебудовувати державну службу», — підкреслив він.

Керівник Нацдержслужби повідомив, що його відомство працювало над новими законопроектами із кращими вітчизняними експертами: представниками громадянської платформи «Нова країна», громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», Центру політико-правових реформ та іншими інституціями. Також за сприяння представництва ЄС до їх розробки було залучено авторитетних фахівців із Польщі, Литви, Словенії, Німеччини, Латвії та Великої Британії.

«Представлені законопроекти пройшли експертизу програми SIGMA і отримали висновок щодо відповідності загальним стандартам ЄС та кращим європейським практикам. Також ці документи не оминули увагою  народні депутати та представники організацій громадянського суспільства», — зазначив Костянтин Ващенко.

Нацдержслужба накреслила ключові пріоритети реформ. Так, повинно бути розмежування політичних та адміністративних посад (зокрема введення інститутів державних секретарів міністерств); встановлення виключно конкурсної процедури призначення на всі посади; департизація публічної служби (заборона на членство у політичних партіях); встановлення прозорої моделі оплати праці та підвищення її мотивації (питому вагу окладу в структурі зарплати пропонують збільшити із 30 до 70%).

Керівник Нацдержслужби повідомив, що, згідно із законопроектами, буде гарантовано рівний доступ до державної служби та в органах місцевого самоврядування, зокрема введено конкурсні комісії, де третину складу буде віддано представникам громадськості.

Державний службовець зазначив, що Україна у реформуванні цієї важливої сфери спиратиметься на польську модель. У сусідній країні дві третини чиновників працюють в органах місцевого самоврядування, третина — у державній владі. В Україні — навпаки. Так, нині на державній службі перебувають до 300 тисяч осіб, а в місцевих органах — до 100 тисяч.

Саме завдяки децентралізації, яка активно впроваджується в нашій країні, збільшиться кількість фахових чиновників у місцевих органах влади та зменшиться у державному апараті.

Костянтин Ващенко зауважив, що до кінця 2015 року кількість чиновників, які працюють на державній службі, буде зменшено до 200 тисяч осіб, до 30 тисяч втратять статус держслужбовців. Він повідомив, що найближчими днями Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підпише ці законопроекти і їх буде направлено до Верховної Ради.