Після звіту уряду про сто днів діяльності впродовж двох тижнів кожен міністр має провести прес-конференцію, щоб якомога докладніше пояснити реалізацію його відомством політики влади. Першу серію зустрічей зі ЗМІ відкрила міністр фінансів Наталія Яресько. 

Передусім вона зосередила увагу на відновленні активної співпраці з МВФ і пояснила, чому це так важливо саме зараз. Рішення Ради директорів фонду, яка затвердила програму фінансової підтримки України, допоможе стабілізувати фінансовий сектор. А це важлива передумова зростання економіки, переконана міністр. Важливо, що надання кредиту — це лише перший крок на шляху стабілізації ситуації: згідно з програмою МВФ, передбачено широкий комплекс інших заходів, які також позитивно впливатимуть на стабілізацію економіки та сприятимуть її зростанню.

Щоб у цей складний час якомога більше коштів зосередити на найважливіших напрямах економічного розвитку, Наталія Яресько сподівається домовитися про реструктуризацію державного боргу за два місяці. Консультації розпочинаються одразу, і впродовж двох місяців міністр прагне порозумітися з усіма кредиторами. Заради цього наступного тижня вона їде в 10-денне відрядження.

Нині ж доводиться працювати в тих умовах, що склалися. А вони непрості, вважає міністр. Однак завдання, яке стоїть перед урядом — стабілізація фінансової та банківської системи, — сприйнято не як гасло. Мінфін, виконуючи його, вже здійснив кілька важливих кроків для досягнення поставленої мети.

Не менш важливим очільниця Мінфіну вважає схвалення державного бюджету на 2015 рік і тих змін, які згодом було внесено до нього. Це не тільки дало змогу досягти домовленості з МВФ про надання нової кредитної програми обсягом $17,5 мільярда, а й профінансувати найважливіші сфери життєдіяльності. Передусім ідеться про покриття витрат на оборону й соціальні виплати.

Наповнення цьогорічного бюджету в умовах війни і втрати 20% економіки — ще одне завдання, над яким працюватиме Мінфін. За словами Наталії Яресько, у сфері податків він бере на себе зобов’язання виправити недоліки і створити систему, яка збалансувала б інвестиційну привабливість нашої країни з її фіскальними потребами.

«Для реформування податкової системи, — зазначила міністр, — відбуватимуться публічні дискусії, в яких братимуть участь депутати, представники бізнесу, співробітники міністерств. Але головне, що податкова реформа має створити справедливу систему оподаткування шляхом розширення податкової бази, через детінізацію економіки та зменшення можливостей для ухилення від податків, а також завдяки зменшенню можливостей для мінімізації податків».

Однією з найважливіших статей доходу Наталія Яресько вважає ставки ренти для видобувної галузі. У структурних «маяках» програми МВФ передбачено перегляд її рівня. Україна взяла на себе зобов’язання опрацювати це питання та подати до парламенту відповідний законопроект до 1 липня цього року. Це роблять, щоб нову рентну ставку застосовувати з 1 січня 2016 року.

Одночасно зі змінами в податковій системі передбачено й реформування самої Державної фіскальної служби, завдяки чому планують збільшити надходження до державного бюджету.

Відповіла Наталія Яресько й на ті запитання, які стосувалися особисто її. Зокрема спростувала чутки про призначення на посаду Прем’єра, пояснивши, що вже має посаду і роботу. Чинного главу уряду вважає  «хорошим Прем’єр-міністром», а уряд — «прекрасним, з яким добре працюється».