Як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, у четвер, 21 травня, Верховна Рада підтримала і прийняла за основу урядовий законопроект  «Про Національну поліцію». Відповідна реформа органів Міністерства внутрішніх справ України має на меті підвищити якість і ефективність роботи поліції та збільшити рівень довіри до правоохоронних структур країни.

За словами Міністра внутрішніх справ України Арсена Аваков, який представляв законопроект у Парламенті, після впровадження реформи Національна поліція України буде складатися з кримінальної та патрульної поліції, поліції охорони, спеціальної поліції та поліції особливого призначення КОРД (Корпус оперативно-раптової дії).

Арсен Аваков зазначив, що згідно із положеннями законопроекту, основні завдання Національної поліції зводяться до превентивної та профілактичної діяльності, викриття і розслідування злочинів та адміністративних правопорушень, надання допомоги особам, які її потребують.

Для забезпечення прозорого відбору працівників визначені повноваження створюваних поліцейських комісій за участю громадських представників.

Щоб мінімізувати ризики корупції і задля моніторингу якості роботи передбачена участь громадськості і в дисциплінарних комісіях. Крім того, упроваджується підзвітність поліції не тільки уряду, а й громадськості.

«Все це має за мету підвищити рівень довіри до правоохоронної структури та ефективності роботи поліції, — наголосив Арсен Аваков.