Тисячі гектарів землі на Харківщині віддадуть під території природно-заповідного фонду. Як розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Шахненко, йдеться про проекти на території Балаклійського, Красноградського, Зачепилівського, Лозівського, Первомайського, Ізюмського, Харківського, Зміївського, Золочівського та Сахновщинського районів орієнтовною площею 21 тисяча гектарів. Встановлюють землевласників і землекористувачів на запропонованих під ці об’єкти землях.

Особливий інтерес фахівців та громадськості викликав проект створення національного природного парку на базі регіонального ландшафтного парку «Ізюмська лука».

— Цей природний комплекс у долині річки Сіверський Донець на півдні Ізюмського району створено 2003 року. Науковці Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем вважають доцільним підвищити його статус. Пакет відповідних матеріалів запропоновано підготувати Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна, — сказав Євген Шахненко.

Нині на Харківщині налічується 242 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 74,15 тисячі гектарів. З них загальнодержавного значення — 13 (площею 23,98 тисячі гектарів), місцевого — 229 (60,72 тисячі).

Від редакції. Як засвідчили слухання на засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, у заповідній справі накопичився чималий блок проблем, зокрема істотне скорочення фінансування, штатів заповідного департаменту Мінекології тощо («УК» від 13 березня 2015 р., «Хто гальмує заповідний експрес» http://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/hto-galmuye-zapovidnij-ekspres/ ). Тому не зрозуміло, якими силами чудові ініціативи харків’ян реалізовуватимуть на національному рівні.