Про те, як саме доправляють в країни ЄС тютюнові вироби, де вони мають у рази більшу ціну, нині можна писати окрему главу в підручнику для прикордонників і митників. 

Приліплені до тіла скотчем пачки з цигарками чи зайві блоки тютюнцю у пакунках тепер поступаються іншим, більш креативним способам переміщення підакцизного товару в Європу. Це тайники у дерев’яних колодах, переправа на гумових човнах чи з використанням аквалангів через ріку Західний Буг, сплав і монтування через неї навісної переправи, «зашивання» в порожнини автомобілів, автобусів, залізничних вагонів, використання спеціальних баків для палива, заварювання у порогах автомобілів чи запаковування у безкамерні колеса… А ще — нічне транспортування літаком Ан-2, яке було кілька років тому… І все це заради отримання прибутку, про який у легальному бізнесі годі й мріяти.

Щоправда, зиск від прихованого переміщення тютюнових виробів ділки мають лише за умови вдалої операції. А не такої, як у одного із поляків, який недавно спробував зробити ґешефт з допомогою мікроавтобуса «Опель».

Повертаючись додому через пункт пропуску «Устилуг», що на Волині, чоловік для проходження контролю обрав смугу руху «зелений коридор». Але коли оглядали його мікроавтобус детальніше, порожнини при простукуванні зазвучали надто глухо. Отож митникам довелося взяти в руки «болгарку» з обрізним кругом — і зі схованок вилучили 7170 пачок цигарок марок LD, Pall Mall, Davidoff Classic, Monte Carlo. Результатом такої «хірургічної операції» з мікроавтобусом стала конфіскація товару та автомобіля, які оцінили у понад 165 тисяч гривень.

З початку року працівники Волинської митниці ДФС унеможливили майже 200 спроб контрабандного вивезення з України тютюнових виробів. З незаконного обігу вилучено 65 тисяч 510 пачок цигарок (на суму понад 735 тисяч гривень).

На Волинській митниці ДФС повідомляють, що 10 протоколів про порушення митних правил було складено за матеріалами правоохоронних органів, надісланими митниці для розгляду. За цими справами вилучено 19 460 пачок цигарок вартістю 216 тисяч 658 гривень.

Розмови про цей вид нелегального бізнесу точаться роками. Але віз і нині там.