У Лозанні було оголошено про результат 8-денних переговорів з питання іранської ядерної програми.

Головним досягненням переговорів є реструктуризація і перепрофілювання нинішніх ядерних об‘єктів в Ірані з можливим зняттям санцій проти тієї країни вже через три місяці.

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Зариф виявив своє задоволення результатом доволі напружених переговорів, висловивши впевненість у можливості укладення кінцевої угоди вже до 30 червня поточного року:

«Ми зараз можемо розпочати писати остаточний текст угоди, використовуючи все те, чого ми досягли упродовж останніх днів».

Цю впевненість розділила голова відділу зовнішньої політики і зовнішньої безпеки Європейського Союзу Федеріка Моґеріні, яка додала, що тоді як Іран вестиме мирну програму ядерних досліджень, можливості і рівні збагачення урану буде обмежено до певної кількості, і в Ірану не буде інших об’єктів, окрім як у місцині Натанц».

Отже, результати напружених переговорів у Лозанні викликають, на перший погляд, певний оптимізм, втім варто зачекати до вироблення остаточного тексту угоди, і, власне, її затвердження упродовж наступних трьох місяців.

З Лозанни повідомляє кореспондентка euronews Рейгане Мазагері:

«Нарешті після 18 місяців інтенсивних переговорів між членами контактної групи і представниками Ірану, обидві сторони погодилися зі спільним розумінням, яке може бути таким, що допоможе досягти всеосяжну угоду до кінця червня. Проте ця нинішня угода не є ґарантією досягнення загальної угоди».

Euronews