Наміри китайської державної компанії ChemicalCorporationкупити виробника автомобільних шин Pirelli – новина номер один в Італії.

ЗМІ з’ясовують деталі угоди: ChemChina спершу придбає пакет у 26,2% акцій, що наразі належить італійській компанії Camfin – донедавна найбільшому акціонеру однієї з найвідоміших компаній та брендів країни.

Це буде зроблено не напряму, а через підрозділ ChemChina, що виробляє шини та гуму C.N.R.C. Згодом викуплять і решту акцій.

Загалом Pirelli оцінено в 7,1 мільярда євро.

Але працівники – не в захваті:

«На мою думку, це – провал. Провал всього промислового виробництва Італії».

«Ми сподіваємося на те, що врешті-решт Pirelli лишиться в Італії, принаймні штаб-квартира компанії, підрозділ з розробки та досліджень».

Штаб-квартира та керівництво дійсно лишиться італійським. Але той факт, що в легендарній компанії буде китайський капітал – засмучує багатьох італійців.

Більш раціональні і менш патріотичні економісти кажуть:

«Італія не в тій ситуації, аби протестувати, якщо інвестиції можуть забезпечити більше можливостей для Pirelli та інших компаній, аби вони мали змогу продавати свою продукцію в Китаї».

І відповідно – дати бізнесу поштовх до зростання, а отже і до створення нових робочих місць, – додають вони.

Угоду ще мають пропустити регулятори. Якщо з їхнього боку перешкод не буде – вона набере чинності вже влітку цього року.

Обидві сторони кажуть, що це – шанс розширити бізнес як для Pirelli, так і для ChemChina.

Euronews