Церковна кредитна спілка «Анісія» (Львівська область) надала кільком фермерським та особистим селянським господарствам кредити обсягом майже 100 тисяч гривень під 23—25% річних. 

Передбачається, що споживачі цих кредитів спрямують кошти  на купівлю паливно-мастильних матеріалів, добрив та посівного матеріалу. Гроші надано в межах кредитної програми «Допоможемо селу» проекту міжнародної технічної допомоги «АгроІнвест в Україні».

Головна мета проекту — надати технічну допомогу, яка сприятиме економічному зростанню України шляхом розвитку сільськогосподарського сектору, що збільшить внесок нашої країни у міжнародні зусилля із гарантування продовольчої безпеки. Для реалізації проекту створено робочу групу, до якої залучено 29 кредитних спілок — членів Всеукраїнської асоціації кредитних спілок (ВАКС). Вони надають  якісні кредитні послуги малим і середнім компаніям уже кілька років. 

Кредитні спілки чи не єдині, хто простягає руку допомоги дрібним сільгоспвиробникам та особистим підсобним господарствам, тоді як банки здебільшого кредитують великі агрохолдинги, залишаючи  фермерів поза увагою.

За даними ВАКС, протягом минулого року її кредитні спілки видали приблизно 200 кредитів на ведення фермерських господарств на загальну суму майже 12 мільйонів гривень  та понад 3 тисячі кредитів на ведення особистого сільського господарств обсягом 25,4 мільйона гривень. Термін кредитування — від 9 місяців до року. Середній кредит на ведення селянського господарства — близько 7 тисяч гривень, фермерського — приблизно 60 тисяч гривень. Також фінустанови видають кредити на купівлю сільгосптехніки, обсяг яких іноді досягає мільйона гривень. 

Вікторія ЯСНОПОЛЬСЬКА
для «Урядового кур’єра»