Резолюцію із закликом до президента Барака Обами направити в Україну летальне озброєння більшістю голосів схвалила палата представників Конгресу США. Документ підтримали 348 парламентаріїв, проти висловилися лише 48. «За» голосували і республіканці, і демократи.

«Палата представників висловлює величезну підтримку на користь військової допомоги для врегулювання кризи в Україні. Без дій цієї адміністрації російська агресія залишатиметься без відповіді», — йдеться у заяві спікера нижньої палати парламенту Джона Бейнера.

Конгресмени усвідомлюють, що Росія послідовно заперечує свою безпосередню участь у конфлікті на сході України. «Палата представників наполегливо закликає президента повною мірою та негайно реалізувати повноваження, передбачені Конгресом, для надання Україні систем летальної оборонної зброї з метою підвищення здатності народу України захистити свою суверенну територію від неспровокованої агресії Російській Федерація», — цитує УНІАН текст резолюції палати представників американського Конгресу.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін не забарився з реакцією на цей крок, висловивши щиру вдячність на своїй сторінці у Твіттері палаті представників Конгресу США: «Дякую палаті представників США за резолюцію, що закликає надати Україні військову допомогу».

Глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства вважає важливим те, що це рішення підтримали і республіканці, і демократи, що свідчить про єдність позиції заокеанських законодавців щодо допомоги Україні.

У цьому контексті позиція очільника російського МЗС Сергія Лаврова про те, що плани направлення американського озброєння до України спрямовані на зрив мінських домовленостей про припинення вогню на Донбасі, мають вигляд цинізму й блюзнірства. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»