Нащадок славетного роду змінив комфорт Франції на український паспорт. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Паспорт громадянина України Президент Петро Порошенко вручив онуку видатного українського підприємця і мецената Михайла Терещенка — також підприємцю і меценату Мішелю Терещенку.

Глава держави високо оцінив рішення Мішеля Терещенка отримати українське громадянство у непрості для України часи: «Ви зробили величезний внесок у розвиток і формування української нації, бо ті музеї, культурні цінності, які були надбані вашим дідом, надзвичайно важливі для нас. Ваш дід дуже схвалив би це рішення».

Президент привітав пана Мішеля з поверненням на історичну Батьківщину. «Вкрай важливо створювати умови в країні, щоб її громадянам, патріотам хотілося повертатися додому. Ціную Ваше бажання і Ваш учинок стати громадянином України у цей непростий час», — цитує слова Президента його прес-служба.

Отримуючи паспорт із рук Петра Порошенка, Мішель Терещенко зазначив: попри те, що він народився у Франції, вважає Україну своєю Батьківщиною. «Зараз Україна як ніколи потребує допомоги від усіх її дітей. Саме тому я відчуваю потребу залишити комфорт французького громадянства, щоб брати участь у побудові нової європейської демократичної держави. З думкою про загиблих і поранених, про всіх наших героїв України я з гордістю приймаю паспорт громадянина України», — сказав він.

Мішель Терещенко народився у Франції, проте вже понад десять років проживає в Україні. Повернувшись на історичну Батьківщину, він відроджує традиційний для України промисел — льонарство, написав свою першу книгу про Михайла Терещенка.

Михайло Терещенко (1886—1956) був одним із перших українських промислових магнатів. Свої статки він, як і кілька поколінь його предків, зробив на виробництві цукру, які повністю втратив після більшовицької революції.

До 80% своїх прибутків сім’я Терещенків витрачала на благодійність і розвиток місцевої інфраструктури. Саме їм Київ завдячує такими закладами, як Київський політехнічний інститут, музей імені Богдана та Варвари Ханенків, Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», Володимирський собор, Перша гімназія, Консерваторія імені П. І.Чайковського, Історичний музей та Національний художній музей, Музей Тараса Шевченка, музей Російського мистецтва, Національна медична бібліотека та ще чимало лікарень і притулків. Кілька десятків інфраструктурних об’єктів було побудовано й у Глухові — на малій батьківщині роду Терещенків.

А Мішель, повернувшись в Україну, заснував Фундацію спадщини Терещенків. Її завдання — підтримувати поточну діяльність в будинках, зведених Терещенками в Києві та Глухові понад 100 років тому. Мішель Терещенко планує й надалі розвивати своє господарство у Глухові, де кілька століть жила його сім’я, а також усіляко підтримувати це місто як бізнесмен і громадський діяч. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»