На претензії Європейської комісії до російського Газпрому у зв’язку з підозрою у зловживанні домінуючим положенням на ринку Євросоюзу НАК «Нафтогаз України» відреагував відповідною заявою. У вітчизняній компанії вважають це рішення важливим кроком для захисту європейської енергетичної безпеки, оскільки дії російського монополіста на території ЄС завдають серйозної шкоди конкуренції в регіоні.

Протягом багатьох років панівне становище Газпрому на ринку України і деяких країн Євросоюзу шкодить українській компанії. Газпром відмовляється надавати інформацію про шипер-коди (shipper code pairs), що заважає процесу об’єднання енергосистем України та сусідніх європейських країн відповідно до енергетичного регламенту ЄС. Таке об’єднання дало б змогу здійснювати віртуальні реверсні поставки газу (т.з. back-haul) між Україною з одного боку і Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Румунією — з іншого.

Торік за підтримки Європейської комісії Україні і Словаччині вдалося налагодити безперешкодні фізичні поставки газу в нашу країну з Європи через обхідний трубопровід. Цим маршрутом у першому кварталі 2015 року до нас надійшла більша частина імпортованого газу. До запуску цього важливого трубопроводу Газпром використовував своє монопольне становище і встановлював для України ціни, які значно перевищували ринковий рівень. Блокуючи віртуальні реверсні поставки газу у Словаччині та в інших країнах, суміжних з Україною, Газпром протягом останніх років позбавляв європейських постачальників змоги вільно конкурувати на українському ринку.

Можливість постачальників природного газу з ЄС виходити на український ринок і досі обмежено. Така ситуація склалася через антиконкурентні дії Газпрому, який виконує певні ключові функції оператора газотранспортної системи (ГТС) на території Словаччини та відмовляється надавати «Нафтогазу» шипер-коди, перешкоджаючи таким чином узгодженню відносин між операторами суміжних газотранспортних систем з європейським законодавством.

Та порушення принципів конкуренції Газпромом стосується не лише українського ринку, повідомляє управління по зв’язках з громадськістю «Нафтогаз України». Наша компанія й оператор української ГТС ПАТ «Укртрансгаз» отримали запити від європейських компаній-торгівців природним газом щодо організації газових потоків територією України між Угорщиною, Польщею, Болгарією, Грецією і Туреччиною. Таким чином, сьогодні через антиконкурентну поведінку Газпрому компанії ЄС позбавлені можливості використовувати наявну українську інфраструктуру для торгівлі на ринках Європейського Союзу та поза його межами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра
»