Майже всі видання вирізняються привабливою поліграфією. Фото Володимира ЗAЇКИ

Не вперше йду на зустріч із книжками. Здається, звична справа. Аж ні! Відчуття нового відкриття змушує прискорити крок на ХІ Київську міжнародну книжкову виставку в столичному Українському домі. Її засновник і організатор — Держкомтелерадіо зібрало тут майже сімдесят видавництв. «Дніпро», «Веселка», «Знання» добре відомі читачам. Поряд із ними не губляться книговидавці з областей.

Очі розбігаються. Майже всі видання прекрасно оформлені. Важко не помітити великої кількості дитячої літератури. За кількістю видань не менше творів на історичну тематику. Так видавці відреагували на потребу суспільства глибше розібратись у власній історії.

Тож не випадково у виступах на відкритті заходу прозвучало, що виставка — захист духовного суверенітету держави. На ній зосереджено інтелектуальний ресурс людства, який потрібен нам для розвитку і самовдосконалення. Від книгорозповсюджувачів почув, що інтерес до друкованого слова зростає, отже, нація прокидається.

А ось головний редактор журналу «Радуга» Юрій Ковальський на час виставки став пропагандистом поезії та прози. Чи багатий у часописі портфель, цікавлюся.

— Щороку отримуємо три тисячі рукописів, — каже. — Надрукувати можемо не більше ста творів.

Видавництво «Букрек» презентувало книжку «Місце мерця» Жана-Люка Утерса у перекладі Івана Рябчія, з яким відвідувачі виставки мали змогу поспілкуватись. А видавництво «Кліо» провело автограф-сесію літературознавця Олексія Сінченка, упорядника книжки «Євген Сверстюк. Шевченко понад часом».

Відбулася презентація першого тому книжки Дмитра Павличка «Спогади», яка вийшла у видавництві «Ярославів Вал», і автограф-сесія поета. Це видавництво також подарувало читачам зустрічі зі своїми авторами Юрієм Мушкетиком, Павлом Мовчаном, Сергієм Грабаром, Валерієм Гужвою, Юрієм Щербаком, Михайлом Слабошпицьким.

У межах роботи виставки пройде акція «Книжкова веселка» творчого об’єднання «Всі мрії». Найменші читачі матимуть змогу долучитися до створення кольорових книжок, взяти участь у читацьких конкурсах та квестах. Збиратимуть книжки для поповнення фондів дитячих бібліотек.

Виставка закінчить роботу 24 травня.

Фоторепортаж Володимира ЗАЇКИ із книжкової виставки.