Подяку за солідарну позицію щодо України висловив Президент Петро Порошенко членам делегації Палати представників Конгресу США. Цю зустріч глава держави використав, щоб поінформувати високих гостей про розвиток ситуації на Донбасі та дії української влади на шляху подальшої демократизації та докорінних економічних і антикорупційних реформ.

«Війна проти корупції має таку саму важливість, як і війна за незалежність, яку ми ведемо», — констатував Президент.

Говорячи про підтримку американською стороною нашої держави в умовах гібридної війни, він виокремив скоординовані дії в питаннях українсько-американської військової і військово-технічної співпраці. Такі зусилля взаємовигідні для обох країн, вважає глава держави, тож спільні військові навчання, заплановані на квітень цього року, дадуть неабияку користь.

Лідер більшості в Палаті представників Конгресу США Кевін Маккарті наголосив, що українська боротьба за незалежність має підтримку і Республіканської, і Демократичної партії, а тема підтримки України набуває дедалі більшого значення в американському суспільстві.

Про ситуацію в зоні АТО йшлося також. Петро Порошенко вкотре повторив, що наша держава готується захищати свою свободу, демократію і незалежність: «Україна захищає не лише свою незалежність, українські воїни захищають майбутнє всієї Європи».

На це відреагував голова Комітету Збройних сил Палати представників Конгресу США Вільям «Мак» Торнберрі. Від усієї делегації він заявив, що українське питання — проблема протидії агресору і повернення миру в Україні є однією з найважливіших тем серед жителів США. «Ми всі підтримуємо українців у боротьбі за незалежність і свободу. Російська агресія проти України зачіпає кожного з нас», — цитує слова посадовця прес-служба Президента.

Так само конгресмени переконані, що санкції щодо Росії є ціною, яку вона має сплатити за агресію проти України й анексію Криму. Окремо Петро Порошенко прокоментував надання американської нелетальної військової допомоги Україні: «Ми прагнемо створити сучасну українську армію, яка була б здатна захистити країну від агресора. Захисна зброя — це інструмент миру, а не війни».

З американськими конгресменами зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»