Питання мирного врегулювання ситуації на Донбасі перебуває в центрі уваги не лише безпосередніх підписантів Будапештського меморандуму, а й усієї світової спільноти. Днями Київ з дружніми візитами відвідали міністри закордонних справ Польщі й Данії Гжегож Схетина та Мартін Лідегор. Обоє зустрілися з Президентом Петром Порошенком і Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Участь у зустрічі взяв і представник Європейського Союзу в Україні Ян Томбінськи.

Під час переговорів з Президентом сторони порушили не лише питання мирного врегулювання на сході України, а й проведення реформ у різних сферах життєдіяльності, енергетичної безпеки Європи. Йшлося й про саміт «Східного партнерства» у Ризі, який відбудеться у травні.

Як повідомляє прес-служба Президента, глава держави поінформував міністрів про стан виконання мінських домовленостей щодо припинення вогню і відведення важкої техніки та артилерії. Глава держави закликав збільшити кількість спостерігачів від ОБЄС та дати їм змогу контролювати українсько-російський кордон, через який невпинним потоком постачають зброю і бойовиків із сусідньої держави.

Президент наголосив, що українська сторона неухильно виконує положення мінських домовленостей і прагне, щоб дотримувалися всіх пунктів документа, включно з негайним та безумовним звільненням заручників.

Особливий акцент Петро Порошенко зробив на необхідності термінового звільнення з російської в’язниці нашої льотчиці Надії Савченко, яка продовжує голодувати третій місяць. Її стан здоров’я щодня погіршується. Жінка може померти у московській в’язниці, не дочекавшись суду. А між тим її звільнення є зобов’язанням відповідно до мінських домовленостей. Крім того, незаконно ув’язнена громадянка України — народний депутат і член делегації ПАРЄ, отже користується дипломатичним імунітетом.

Щодо проведення першочергових реформ, то Президент наголосив на певному поступі у впровадженні їх у життя. Передусім ідеться про судову й антикорупційну реформи, сферу дерегуляції та державних закупівель. У відповідь Гжегож Схетина зазначив, що продовження реформ саме в антикорупційній сфері та децентралізації влади є найважливішими.

«Ми намагаємось вибудувати сприятливу атмосферу навколо України. Ми й надалі підтримуємо Україну на її європейському шляху», — наголосив польський міністр і додав, що покладає великі сподівання на травневий саміт у Ризі, який має посприяти розширенню співпраці між Україною та демократичним світом.

Підтримав колегу й Мартін Лідегор, зазначивши, що очільники зовнішньополітичних відомств Польщі й Данії нині неспроста в Україні. Вони вважають себе одними з найбільших її друзів у ЄС, де проводять єдину політику підтримки. Тож мета спільного візиту голів МЗС  — це солідарність з українським народом.

«Ми досі стоїмо з вами пліч-о-пліч і визнаємо, що Росія не докладає достатньо зусиль для деескалації. Ми пильно стежимо за ситуацією», — сказав Мартін Лідегор, додавши, що, попри все, данські інвестори зацікавлені у співпраці з Україною і чекають на успіх реформ.

У розмові з Арсенієм Яценюком дипломати обговорили хід імплементації реформ, а також питання підготовки до затвердження нової масштабної програми співробітництва з МВФ.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності рішучої і злагодженої позиції Європейського Союзу для протидії агресивній політиці Росії, яка становить загрозу для безпеки всієї Європи. Політична, фінансова і військова підтримка України — це ключові фактори, які разом із міжнародними санкціями здатні стримати російську агресію, передає слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»