В сучасному світі, особливо в пострадянському контексті, де пристосуванство, корупція, безпринципність є нормою, де люди дешево продають свою гідність, постава Надії Савченко, яка світиться особливою мужністю і справедливістю, кидає виклик цинізму нашої доби і закликає до автентичної солідарності і жертовності. Саме тому члени журі премії «Світло Справедливості» вирішили вручити цьогорічну нагороду  мужній жінці. «Надія Савченко засвідчила нам усім незламність перед наругою, беззаконням і насиллям.

Фото з сайту politikan.com.ua

Цією нагородою ми дякуємо їй за її свідчення і прагнемо захистити її життя», — зазначав  член комітету владика Борис ¢удзяк, єпископ УГКЦ, президент Українського католицького університету, оголошуючи рішення колег у лютому.

Сестра української льотчиці Віра Савченко та чоловік покійної засновниці премії Анастасії Шкільник доктор Джим Кингам висловили сподівання, що нагорода незабаром потрапить до рук Героя України. Фото УНIAН

Організатори сподівалися, що до церемонії нагородження, запланованої на 22 квітня, Надія Савченко  буде на свободі і прийматиме нагороду особисто. Однак, на жаль, досі цього не сталося.  Нагороду замість політичної ув’язненої,  Героя України, лейтенанта ВСУ Надії Савченко у Києві отримала її сестра Віра. А в п’ятницю в Москві відбувся черговий раунд фарсу під назвою «суд»… Премію «Світло Справедливості» вручили вже вчетверте. Попередніми лауреатами були Євген Сверстюк, Мустафа Джемілєв та Лариса Заливна. Нагорода заснована канадійкою українського походження Анастасією Шкільник на честь її батька д-ра Михайла Шкільника, видатного юриста, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні.