У розвиток угоди в рамках так званого зимового пакета і в світлі Мінської декларації наприкінці минулого тижня в Брюсселі відбулися консультації між Європейською комісією, Російською Федерацією та Україною щодо постачання природного газу.

У спільній заяві України, Єврокомісії та РФ щодо газу сторони підтвердили, що «зимовий пакет» виконується, забезпечуючи поставки блакитного палива для покриття внутрішнього споживання України і безперебійного транзиту до ЄС.

Учасники переговорів погодилися, що підготовку до поставок газу наступної зими необхідно почати зараз. Тож сторони домовилися про певні кроки. По-перше, Російська Федерація за запитом розгляне можливість поквартального надання знижки на ціну природного газу, передбачену контрактом між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», у розмірі, що відповідає зниженню експортного мита, наданого урядом Російської Федерації. По-друге, Україна розгляне можливість закупівлі достатніх обсягів газу, необхідних для заповнення сховищ. Наша країна також зобов’язується забезпечити надійний транзит газу до ЄС. І, по-третє, Європейська комісія докладе зусиль, щоб можна було надати допомогу Україні в пошуку адекватної фінансової підтримки для закупівлі газу.

Зрештою сторони погодилися, що група експертів має опрацювати деталі означених положень і запропонувати проект документа до наступної тристоронньої зустрічі, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»