Схему газопостачання, вибудувану в Україні за останній рік, можна назвати енергетично незалежною. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу, 15 квітня.

Торік, за словами Прем'єр-міністра України, Уряд разом із українським народом зекономив для країни 3,4 мільярда доларів США, «які мали б бути виплачені країні-агресору й російському «Газпрому»: «Через те, що ми зайняли жорстку юридичну і економічну позицію, російський «Газпром» недоотримав доходи, які хотів стягнути з українських платників податків і на ці гроші купити нові танки і ракети».

За його словами, війна проти України «обійшлася російському «Газпрому» в цілому в близько мінус 6 мільярдів доларів США» і сьогодні основний постачальник газу в Україну не «Газпром», а такі компанії, як Statoil,  Royal Dutch Shell, RWE, EON, Gaz de France.

«Ми відмовилися від посередників. Це було непросто, але цю боротьбу за прозорість газового ринку ми виграли, в тому числі й через ухвалення закону про ринок природного газу», підкреслив Прем'єр-міністр.

Сьогодні Україна, наголосив він, на конкурентному диверсифікованому газовому ринку за прямими контрактами купує газ у європейських партнерів.

Україна, нагадав він, бореться за справедливу ціну на ринку природного газу в тому числі й через подання позову проти російського «Газпрому» до Стокгольмського арбітражного суду, і позову з вимогою щодо підвищення ставки транзиту газу для «Газпрому».

Прес-служба КМУ