Традиція передавати землі у власність захисникам була споконвіку й за всіх держав. Так віддячували своїм вірним воїнам князі Островські. Генерал-губернатор київський, подільський та волинський Михайло Драгомиров в позаминулому столітті також став власником озера Світязь за свої заслуги. Виділяла землі на Волині своїм служивим, які добре показали себе в боях, і Польська держава. 

— Від початку втілення ініціативи Держземагентства України щодо забезпечення учасників АТО земельними ділянками в Головне управління та органи місцевого самоврядування загалом надійшла 3571 заява від учасників АТО та членів родин загиблих військових. З них від 1 березня — 837 заяв, — розповів начальник Головного управління Держземагентства в області Василь Василенко. — Прийнято 1425 рішень (наказів) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою на загальну площу 566,62 гектара, з них 407 — за останній місяць. У власність уже передано 312 земельних ділянок.

Він також звернув увагу ще на два аспекти. По-перше, заяви цієї категорії громадян мають розглядати у стислі терміни та першочергово. А по-друге, документація із землеустрою має виготовлятися за собівартістю — 600–700 гривень, а для родин загиблих — безкоштовно. Саме так волинським військовим допомагають підприємці Тамара Юзвик, Леонтій Ваврищук, Олексій Білевич, Віктор Зінчук, Роман Токар, Сергій Шубич та інші. А також підприємства «Волиньземсервіс», «Волиньземпроект», «Ковельгеодезія», «Ю-Ком», «ЮрЗемсервіс», «Луцькземресурс».

Разом з тим окремі підприємства області не гребують заробляти на родинах учасників АТО. Вони виставляють за надані послуги рахунки, що удвічі вищі за середню ринкову вартість виготовлення землевпорядної документації. Серед таких «засвітилися» виробничі підрозділи ДП «Центр ДЗК» у Володимир-Волинському, Горохівському, Камінь-Каширському, Ковельскому, Ратнівському, Турійському районах та ТОВ «Терра+». І це при тому, що 105 волинян вже ніколи не повернуться в свої сім’ї, а сотні — зазнали різного ступеня поранень…