Не все у нас ще втрачено в організації охорони здоров’я, є надбання, які служитимуть опорою для здійснення подальшої реформи. Про це заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, повернувшись із поїздки по областях, де знайомився з роботою підвідомчих закладів.

— У Дніпропетровській і Вінницькій областях, де здійснюють пілотні проекти реформування, — сказав міністр, — уже зроблено до сімдесяти відсотків того, що маємо зробити в державі.

Реформи медицини також народжуються в муках. Фото Володимира ЗAЇКИ

У найближчих планах міністерства — підготовка змін до законів, аби розпочати повномасштабні реформи. Насамперед, йдеться про зміну фінансування системи. Слід переходити від фінансування ліжко-місця до фінансування послуг. При цьому варто легалізувати благодійні внески. Нинішня звітність не відображає реалій життя. А тому, повідомив міністр, проситимуть лікарні інформувати про кількість наданих послуг. Міністерство прагне поставити справу так, аби легалізувати всі форми допомоги, які отримують медичні заклади, але не відображаються в бухгалтерській звітності. Це дуже важливо, оскільки сьогодні витрати держави на охорону здоров’я становлять третину потреб. Решта надходить з найрізноманітніших джерел. Їх слід упорядкувати. Йдеться при цьому і про страхову медицину. Але вона, зазначив міністр, не єдине джерело. А щоб працювала, потрібні відповідні стандарти, знати що скільки коштує, прозорість системи. З’ясувати все це й допоможе правдива інформація про кількість наданих послуг. Тому нинішній рік вважають підготовчим до впровадження страхової медицини та інших нововведень.

Олександр Квіташвілі прирівняв налагодження прозорих і ефективних закупівель лікарських препаратів до боротьби з корупцією. Планується дерегуляція ринків фармпрепаратів і медичного обладнання. При цьому ставлять завдання залучати нові фінансові потоки. Має дотримуватись співвідношення ціна-якість, а поставки мають надходити не в кінці року, а регулярно. Законопроект, який все це враховує, вже внесено на розгляд Верховної Ради.

Міністерство безпосередньо участі в торгах не братиме, а лише даватиме завдання уповноваженим на це органам. Ліки, які виробляють вітчизняні підприємствами і відповідають необхідним вимогам, теж братимуть участь в торгах. Умови для всіх постачальників мають бути одноковими.

— Важливо, — сказав міністр, — щоб українські підприємства вигравали. Бо вони створюватимуть робочі місця і повинні розвиватись. Вітчизняна фармгалузь має хороший потенціал і повинна виходити на євроринок.

Міністр вважає, що в умовах АТО вдалося налагодити координацію медслужб всіх відомств. Нині зусилля зосереджено на лікуванні і реабілітації поранених. Її також потребують і переселенці.

Коментуючи доцільність мобілізації медиків і відкриття додаткових військових медичних кафедр в університетах, Олександр Квіташвілі сказав, що для справи важливіше, аби хірург знав як в умовах війни оперувати найскладніші поранення, а не здавав нормативи на розбирання-збирання автомата.