ПЕРЕГОВОРИ

У Мінагропроді вирішили «примирити» українських виробників і власників супермаркетів

Агрострахування, можливість довгострокового кредитування, регулювання цін на нинішній урожай, перспективи меліорації — не повний перелік питань, які обговорив з аграріями Миколаївщини профільний міністр Микола Присяжнюк. 

Під час робочої поїздки міністр був вражений інноваційними технологіями зберігання овочів та вирощування розсади у ТОВ «С-Росток». Тут за допомогою барокамери лише за добу у спеціально створених умовах забезпечено рівномірне пророщення майже мільйона насінин. Це дає змогу істотно заощадити час, скорочує термін визрівання овочів, що приводить до зниження їх собівартості. Ще одна новація товариства: кооперація п’яти виробників у так званий кластер. «Подібна система вже давно зарекомендувала себе у світі, об’єднавши виробника, логіста, переробника, реалізаторів. Тож це гідний досвід для поширення», — зауважив міністр. Він також розповів, що, на жаль, останнім часом доволі часто доводиться вислуховувати скарги овочівників на торговельні мережі, які «за кожен свій крок беруть додаткові кошти і не розраховуються в установлені терміни з аграріями». І хоч уряд неодноразово порушував це питання, віз і нині там. Тому нині підготовлено законопроект про внутрішню торгівлю. А також є домовленість з міністром економічного розвитку і торгівлі Петром Порошенком, що через 20 днів буде проведено спільну нараду представників торгівлі і виробників агропродукції щодо цих питань. Якщо порозуміння не буде, ставитимемо свої торговельні палатки біля входів до супермаркетів, наголосив М. Присяжнюк.

На жаль, цього року Миколаївщина через складні погодні умови не може похвалитися високими врожаями пшениці, як і темпами розвитку тваринництва. Але є успіхи в овочівництві: можна збільшити експорт овочів і зменшити їх імпорт в Україну. «Уже торік ми вдвічі зменшили імпорт, а можемо ще більше», — наголосив міністр. 

Щодо цін на зернові то М. Присяжнюк заявив: «Дуже добре, що світові ціни на зерно зростають. Лише за останні 10 днів вони збільшилися ще на $50 за тонну. Треба зафіксувати на законодавчому рівні, щоб сільгоспвиробник був обмежений від посередників, які прибігають з мішками до комбайнів і беруть зерно за низькою ціною. Деякі кроки уряд уже зробив, щоб ціна в період жнив «біля комбайна» не зменшувалася у 2—2,5 раза. Сьогодні вона стабільна. В цьому році наше зерно з’явилося на ф’ючерських контрактах на Чиказькій біржі. Це вже орієнтир ціни для сільгоспвиробника».

Аби не відкладати надовго аграрні проблеми області, заступник голови облдержадміністрації Віталій Трав’янко звернувся до Миколи Присяжнюка з проханням розглянути можливість виділення з Державного резервного насіннєвого фонду насіння озимих зернових без авансового платежу і за помірними цінами з розрахунком з урожаю 2013 року; запровадити механізм здешевлення вартості міндобрив та дизпалива; забезпечити пролонгацію повернення кредитів комерційним банкам; не переміщувати 53,5 тис. тонн продовольчої пшениці Аграрного фонду з хлібоприймальних підприємств області, а використати її винятково для потреб області; збільшити ліміти водогосподарським організаціям для подачі води тощо. Міністр пообіцяв допомогти.