Голова Київської облдержадміністрації
Анатолій Присяжнюк

Серед пріоритетів обласного керівництва Київщини — створення потужного регіону, що активно розвивається. Тож особлива увага приділяється нарощуванню промислового та енергетичного потенціалу, відкриттю сучасних підприємств, залученню інвестицій. Нещодавно вже втретє Київська область за соціально-економічними показниками вийшла на перші позиції серед регіонів країни. Про перспективи, створення сприятливих умов для інвесторів, про реалізацію соціальних програм — в інтерв’ю з головою Київської обласної адміністрації Анатолієм ПРИСЯЖНЮКОМ.

— За розмірами Київщину можна порівняти з територією кількох країн, тут живе і працює велика кількість людей. Близькість до столиці має як певні переваги, так і вади. Як розвиватиметься область цього року?

— Справді, Київська область — чи не найбільший регіон України. Його виокремлюють передусім вигідне географічне розташування, зручні шляхи. Для Київщини характерні високий рівень та обсяг промислового виробництва. Розвинений агропромисловий комплекс — один з найпотужніших у країні. Уже другий рік поспіль область лідер з виробництва м’яса, птиці, молока. Торік ми зібрали  понад 3 мільйони тонн зернових. За три останні роки повністю відновлено цукрову галузь, збудовано 11 овочесховищ, став до ладу ринок «Столичний». Хлібокомбінат, що на Васильківщині, — один з найбільших у Європі, запрацювали потужні елеваторні комплекси у Тетіївському, Яготинському та Переяслав-Хмельницькому районах. Зведення таких об’єктів дало змогу нам утриматися від зростання ціни на основні продукти харчування, створити сотні робочих місць і, як результат, наповнити бюджет. Нинішні досягнення та перспективи розвитку виробничих галузей дають упевненість у завтрашньому дні та можливість планувати розвиток соціальної сфери і формувати бюджет.

Відкриття дитячого будинку сімейного типу родини Бондарів. Фото надане автором

— Як сьогодні живеться приватному бізнесу на Київщині?

— Ще один не менш важливий для нашого регіону напрям — це розвиток малого та середнього  бізнесу. Принциповим моментом є створення комфортних умов для реалізації нових проектів. Ми вже знизили адміністративні бар’єри для розвитку підприємництва, удосконалили процедури отримання документів дозвільного характеру. І результатом цієї роботи є зростання кількості суб’єктів підприємницької діяльності. У 2012 році на території області функціонувало 13,6 тисячі малих підприємств, а це на 1,4% більше, ніж позаторік.

— Якість життя людей свідчить про привабливість регіону. Що зроблено і що планується, аби жителі Київщини почувалися комфортно?

— Погоджуюся, що відчуття комфорту життя людини — один із важливих показників привабливості регіону. І ми піклуємося про це. Чи не на першому місці зараз перебувають рішення щодо соціальних проблем молодих сімей. Життєво необхідна для області реалізація програми доступного житла, фінансування якого передбачається за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Прогнозовані обсяги фінансових ресурсів, які забезпечать виконання цієї програми, — це 53 мільйони гривень, які складаються з 18,2 мільйона гривень з державної скарбниці, 4,4 мільйона — з місцевих бюджетів і залучені кошти населення. Це дасть змогу звести майже 15 тисяч квадратних метрів житла.

Цього року нам належить вирішити ще одне не менш важливе питання: здешевлення вартості іпотечних кредитів для громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Серед пріоритетних напрямів керівництва Київщини — виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо посилення захисту соціально вразливих верств населення, яке здійснюється як через надання грошової допомоги, так і через соціальні послуги. Уже понад рік на Київщині функціонують 33 територіальні центри з надання соціальної допомоги вдома у Поліському районі, у містах Обухів та Ржищів. У цих територіальних центрах працює 114 відділень, з яких 38 займаються соцдопомогою вдома, 9 —  соціально-побутовою адаптацією, 7 надають медичні послуги. Функціонують 29 стаціонарних відділень. За минулий рік бюджетним коштом оздоровлено 1227 осіб, серед яких 764 — ветерани, 263 — інваліди-спинальники, 200 інвалідів загального захворювання та дитинства. Під постійним патронатом обласної влади перебувають громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За минулий рік ми допомогли поліпшити житлові умови 53 сім’ям. Оздоровити 17 290 осіб, 11 891 з яких — діти.

— Які зрушення у соціальній сфері вже відчув на собі кожен житель Київщини?

— На модернізацію охорони здоров’я ми спрямували близько 20 мільйонів гривень. У 25 районах області створили центри первинної медико-санітарної допомоги. Їхня робота побудована так, щоб була можливість скоротити до мінімуму час доставки пацієнтів у стаціонар, де можна застосувати високотехнологічні методи лікування. Відповідно до планів реорганізації, створено 7 станцій, 23 підстанції, 11 пунктів постійного базування швидкої медичної допомоги і один, де можна перебувати тимчасово. Пріоритет було надано службам, що піклуються про матір і дитину. В результаті в нас найнижчі показники дитячої смертності — до 5,89% на тисячу дітей, народжених живими.

Протягом минулого року після реконструкції стали до ладу міжрайонний центр гемодіалізу в Білій Церкві, неврологічне відділення Кагарлицької центральної районної лікарні, дитяче відділення на території Вишгородського району.

Якщо говорити про освіту, то в області відновлено та відкрито 14 дошкільних навчальних закладів. Зокрема введено в дію дитячий садок у селі Дерев’янка на Обухівщині, який відвідує 20 дітлахів, дошкільний заклад у Богуславі на 140 місць. Завершено реконструкцію дитсадка у Піді Миронівського району та дошкільного закладу в Баришівці. Отже,  в області функціонує понад 700 дитячих дошкільних закладів.

— До регіону постійний інтерес виявляють інвестори. Наскільки вигідні умови, які пропонує їм влада області?

— Звісно, цілком слушно поставити це питання самим інвесторам, вони б дали більш реальну оцінку. Сьогодні ж ми створюємо такі умови, щоб інвестор розумів, що вкладати у розбудову області кошти — вигідно і надійно.

У рамках святкування 80-річчя Київської області ми провели міжнародний інвестиційний форум, у якому взяли участь 50 представників 32 країн. Відвідали нас 37 торговельних представників іноземних посольств та інвестиційних компаній із 22 країну. Аби поліпшити інвестиційну привабливість та поширити позитивні приклади, ми презентували інвестиційний потенціал Київської області спільно з Міністерством закордонних справ. За минулий рік реалізовано 15 важливих і цікавих проектів. Особливо значущими серед них є імпортозамісні підприємства, що надали поштовх розвитку вітчизняного виробництва. Так, наприклад, у Києво-Святошинському районі введено в дію завод «Агуша» та підприємство дитячого харчування потужністю 40 тонн молока на добу в Згурівському районі. За місяць плануємо провести міжнародний саміт керівників регіонів, що стане ще одним кроком до залучення інвесторів.

— З вашої ініціативи на Київщині запроваджено 50 різноманітних проектів. Які верстви населення вони охоплюють і чи можна сьогодні вже говорити про якісь результати?

— Авжеж, програма працює. Передусім вона стосується турботи про дітей, позбавлених батьківської опіки. Сьогодні це питання на особистому контролі Президента.

Хочу додати, що підходи держави до проблеми сирітства за останній час кардинально змінились. Усіляко заохочуються сімейні форми виховання. Якщо ще три роки тому в області оздоровлювалися близько 30 тисяч дітей, торік їх вже було 135 тисяч.

— Днями виповнилося три роки, як ви очолюєте обласну адміністрацію Київщини. І втретє область виходить на перші місця за соціально-економічними показниками в державі. Яким був цей період особисто для вас?

— Звісно він був непростим. Розпочалися реформи, які не завжди підтримували на місцях, а подекуди відверто блокували. Ми всі щиро говорили, що прагнемо змін, проте насправді змінювати нічого не хотіли. У 2010 році за всіма показниками Київщина перебувала на 24 місці, фактично завершувала рейтинг областей. Аграрний сектор був у глухому куті. Життєво важливі програми фінансувалися за залишковим принципом. Київська область цілком залежала від продажу землі. Певна річ, ані про якісну освіту, медицину чи зменшення показників з безробіття не йшлося. Одне слово, проблем, з якими довелося стикатися і над розв’язанням яких довелося працювати, накопичилося безліч. І витягти все за такий короткий проміжок часу було просто нереально. Тож ми звернулися до людей, пішли не безпрецедентні заходи, в результаті яких і вдалося істотно підвищити пенсії, заробітну платню, рівень життя. Усе це стало можливим завдяки об’єднанню зусиль громади та влади. У цьому я абсолютно переконаний.

Вiра ТКАЧЕНКО  для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій ПРИСЯЖНЮК. Народився 15 липня 1953 року в с. Куна Гайсинського району Вінницької області. Закінчив Кам’янець-Подільський сільськогосподарський інститут, 1993 р. — Українську академію внутрішніх справ. Кандидат юридичних наук. Генерал-полковник СБУ.

З 1982 по 1993 рік пройшов шлях від інспектора ДАІ у м. Сімферополі до заступника начальника управління ДАІ УВС Криму. Обіймав посади заступника міністра внутрішніх справ Криму, начальника УМВС України Полтавської області, заступника міністра внутрішніх справ України, заступника голови Ради міністрів АР Крим, заступника голови СБУ. Три роки очолював правління ДАК «Чорноморнафтогаз».