«Я прагну перемагати, але якщо не зможу перемогти, то буду завзятим у цій спробі!» — так звучить клятва учасника Спеціальної Олімпіади — міжнародної благодійної організації, що проводить впродовж року тренування та змагання з 29 олімпійських видів спорту для дітей і дорослих з вадами в розумовому розвитку. Її заснувала 1968 року сестра президента США Джона Фітцжеральда Кеннеді Юніс Кеннеді Шрайвер. Нині організація опікується понад 4 мільйонами спортсменів у 170 країнах. І варто сказати, що виступи українців на головних змаганнях Спеціальної Олімпіади вражають не менше, ніж, скажімо, наших олімпійців чи навіть паралімпійців. На останніх Всесвітніх Літніх Іграх 2015 року наша команда у складі 15 осіб здобула 10 медалей, а на Європейських Іграх 2014 року 26 спортсменів-інвалідів вибороли сумарно аж 25 нагород!

На жаль, в Україні Спеціальна Олімпіада, її нагальні потреби та  герої відомі ще не так широко, як того заслуговують. Інформаційну прогалину спробуємо заповнити разом із виконавчим директором Спеціальної Олімпіади України Андрієм ПІДВАРКОМ.

Виконавчий директор Спеціальної Олімпіади України Андрій ПІДВАРКО. Фото Володимира ЗАЇКИ— Українські спортсмени на останніх Всесвітніх Літніх Іграх Спеціальної Олімпіади, що зазвичай проводиться у передолімпійський рік, виборювали право бути кращими у плаванні, бадмінтоні й спортивній гімнастиці. На жаль, через брак фінансування у змаганнях в Лос-Анджелесі не змогли взяти участь команди футболістів і з плавання на відкритій воді (різновид плавання у Спеціальній Олімпіаді), тому спортсмени в інших видах спорту старалися всупереч усьому і за товаришів, щоб Україна була гідно представлена серед 165 країн-учасниць. Як результат, здобули 4 золоті, 3 срібні й 3 бронзові медалі. Так, «золото» та «срібло» у плаванні виборола Світлана Росоловська, золоту медаль у гімнастиці — Мар’яна Ахрарова, срібну в бадмінтоні — Христина Климова, «бронзу» у плаванні — Степан Синюков, а в гімнастиці — Максим Наливайко. Вкотре називаю ці прізвища, тому що про них мало хто знає. А ці спортсмени прославили нашу країну не менше за інших, на чию честь піднімається український прапор.

— Так, про їхні потреби і навіть досягнення наше суспільство погано обізнане. Людей з відхиленнями в розумовому розвитку рідко бачимо в публічних місцях в Україні. Отже, більшість із них протягом всього життя не мають змоги розвинути свої здібності та реалізувати потенціал. Спеціальна Олімпіада покликана виправляти таку ситуацію?

— Спеціальна Олімпіада України — це всеукраїнська громадська неприбуткова організація інвалідів, акредитована найчисленнішою міжнародною спортивною організацією інвалідів у світі, визнаною неурядовим членом ООН. Мета Спеціальної Олімпіади України — організація та проведення впродовж року тренувань і змагань з 15 олімпійських видів спорту для дітей та дорослих з вадами розумового розвитку, надання їм постійної змоги вдосконалювати фізичну форму, виявляти мужність, отримувати радість та поділяти свої досягнення із сім’ями та іншими членами суспільства. Спеціальна Олімпіада України працює для інвалідів незалежно від рівня їхніх розумових та фізичних можливостей, для створення стимулів особистого зростання кожного, можливості розвивати здібності, поліпшувати стан здоров’я і долати перешкоди, з якими зіштовхуються такі люди в повсякденному житті.

Мені часто доводилося бути свідком, як зверхньо дивляться на особливих дітей їхні здорові однолітки. Однак не всі вони здатні виявити наполегливість і досягти бодай чогось. А людям з особливими потребами це вдається. Із задоволенням ставлю за приклад одного зі своїх вихованців, який досяг успіху в бадмінтоні, а тепер без зверхності запитує свого колишнього кривдника, з яким, до речі, подружився: «А ти так зможеш?» Як фахівець, що багато працює з людьми з вадами в розумовому розвитку, стверджую: цим людям потрібно допомагати, однак у них також є чого повчитися.

Змагання зі стріт-болу на День Києва, організовані Федерацією баскетболу України. Фото Андрія ПІДВАРКА

— Яка команда Спеціальної Олімпіади України? Наскільки розгалужена структура організації? І наскільки легко можуть реалізувати себе обділені долею люди в маленьких селах і містечках?

— Офіційно Спеціальну Олімпіаду України було засновано у березні 2002 року, хоч українські спортсмени з відхиленнями у розумовому розвитку брали участь у міжнародних змаганнях Спеціальної Олімпіади та в усіх Всесвітніх Іграх із 1995 року.

Нині це всеукраїнська організація, до якої залучено 18 тисяч спортсменів у більшості областей країни. Однак це лише невелика частина півмільйона людей з вадами розумового розвитку, що живуть в Україні. Багато з них повністю ізольовані від суспільства, вони стикаються з дискримінацією і не мають доступу до багатьох соціальних установ.

Через спорт Спеціальна Олімпіада України дає людям з відхиленнями розумового розвитку довгострокові можливості для удосконалення їхніх здібностей, поліпшення стану здоров’я та подолання життєвих перешкод. Наші координатори у 17 областях виконують основну роботу на місцевому рівні за підтримки 470 тренерів та 1700 волонтерів.

— Ваша організація, на відміну від паралімпійського чи дефлімпійського руху, не користується багатьма видами державної підтримки. Та й винагороди за медалі не передбачено.

— У бюджеті цього року ми отримали свій рядок. Сума невелика, однак вважаємо добрим знаком, що вона з’явилася. Готуємо всі необхідні документи, щоб добитися належного визнання руху Спеціальної Олімпіади в Україні.

Оскільки Спеціальна Олімпіада — недержавна організація, то розраховувати на всебічну фінансову підтримку держави не можемо, хоч деяким нашим програмам сприяють різноманітні державні органи та органи регіональної влади. Однак більшість спортивно-соціальних заходів проводять за рахунок спонсорської допомоги, а для матеріальної підтримки спортсменів-інвалідів Спеціальної Олімпіади збирають пожертви.

— За цих обставин організації просто не обійтися без допомоги благодійників. У нинішній складний час, певне, надійних партнерів залишилося не так багато, як було раніше?

— Так, безперечно. Складні економічні умови та жорсткіше законодавство у сфері оподаткування благодійності стримують бізнес-структури від бажання допомагати нам, як раніше, і ми їх розуміємо. Серед тих надійних партнерів, що і тепер різнобічно допомагають нам, виокремив би «Кока-Кола». Ця компанія з моменту заснування міжнародної Спеціальної Олімпіади у 1968 році стала її активним глобальним спонсором, забезпечуючи фінансову підтримку, практичну добровільну турботу співробітників та матеріальну допомогу для проведення повноцінних змагань.

Наша організація співпрацює з Фундацією Кока-Кола з 2010 року. За кошти наданих нею грантів у 2012 році було організовано програму «Коли ми змагаємось, ми не помічаємо різниці», 2013-го — «Я знаю, я можу!», а у 2014-му найважливішою стало забезпечення участі українських спортсменів у Європейських іграх Спеціальної Олімпіади у Бельгії. За підтримки Фундації Кока-Кола у межах різноманітних програм відбулися такі спортивні події, як Європейський баскетбольний тиждень, Європейський футбольний тиждень, Національні турніри Спеціальної Олімпіади України тощо. У них взяли участь майже 3 тисячі спортсменів та понад тисяча тренерів і волонтерів. І всі ці програми передовсім спрямовані на всебічний розвиток неповносправних людей, а також на їхню соціальну адаптацію та розвиток толерантності до людей з особливими потребами. Завдяки їхній реалізації люди з відхиленнями у розумовому розвитку мають шанс на часточку щастя у цьому жорстокому світі.

— З якими ще структурами співпрацюєте в розвитку Спеціальної Олімпіади України?

— Ми вдячні Міністерству освіти і науки за те, що офіційно затвердило наш план заходів на 2015 рік. Адже підготовку здебільшого ведемо на базі спеціальних закладів, підпорядкованих освітянському відомству. Надійні партнери — виші, зокрема Національний університет фізичного виховання і спорту України, Львівський державний університет фізичної культури. Особливо хочу виокремити Олімпійську академію України. Також у нас укладено угоду з Національним олімпійським комітетом, національними федераціями баскетболу, футболу, настільного тенісу, волейболу.

— Чим ще, окрім Всесвітніх Літніх ігор у Лос-Анджелесі, відзначився минулий рік для Спеціальної Олімпіади України та які плани на рік поточний?

— Торік у травні у Львові відбулися Відкриті ігри Спеціальної Олімпіади, в яких взяли участь 300 спортсменів з різних регіонів України та п’яти європейських країн: Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Румунії й Данії. Програма ігор складалася з футболу, флорболу (різновиду хокею), настільного тенісу, плавання та «об’єднаного» баскетболу. Також в травні пройшов Національний турнір з футболу Спеціальної Олімпіади України для 9 команд з різних областей країни, а у листопаді — Національний турнір з баскетболу для 14 жіночих та чоловічих команд. Насправді мало хто знає, що ці змагання могли й не відбутися. Адже у вересні збанкрутував банк, у якому згоріли на рахунку всі кошти нашої організації. А оскільки ми особа юридична, то про відшкодування не могло і йтися. У цій критичній ситуації нам підставили плече благодійники. Знову-таки, завдяки допомозі Фундації Кока-Кола та «МакДональдз Україна» ми змогли не лише провести повноцінні змагання, а й, окрім спортивної програми, під час турнірів провели навчальні семінари для тренерів і волонтерів, а спортсменам-інвалідам провели медичне обстеження фахіві за програмою Спеціальної Олімпіади «Здорові спортсмени».

Цьогоріч ми запланували не менше стартів, ніж торік. Передбачені змагання з основних видів спорту, які є в Спеціальній Олімпіаді України, була б підтримка партнерів та спонсорів.

— Будь-які змагання — це ще й привід рівнятися на людей, які чогось досягли в тому чи іншому виді діяльності. Приміром, посли Спеціальної Олімпіади — відомі футболісти Девід Бекхем і Ліонель Мессі і навіть сам король футболу Пеле. В Україні є подібні приклади?

— Щиро дякую за багаторічну підтримку олімпійському чемпіонові Олександру Волкову, співакові і громадському діячеві Святославові Вакарчуку, видатному спортсменові, а нині Київському міському голові Віталію Кличкові. У футболі до заходів Спеціальної Олімпіади долучився гравець нинішнього складу української збірної Артем Федецький, який, сподіваємося, стане таким самим нашим амбасадором у футболі, як і названі зірки. Нам потрібна підтримка таких людей, і разом ми робимо суспільно важливу справу.

Оксана ГОЛОВКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Андрій ПІДВАРКО. Народився 1966 року на Київщині. Освіта вища. Має великий досвід педагогічної роботи. Очолює Київську міську спортивну федерацію інвалідів з вадами розумового і фізичного розвитку, з 2001-го — у команді Спеціальної Олімпіади України, з 2014 року — виконавчий директор Спеціальної Олімпіади України.