ПОВНОВАЖЕННЯ

І карати, і милувати

Зробити українське суспільство законослухняним самих лише зусиль контролюючих органів замало. Треба, щоб цього захотіла громада. Наразі доводиться підштовхувати її діяти в правовому полі батогом і пряником. Зокрема, Антимонопольний комітет використовує свої повноваження як каральної інституції, так і структури, яка діє на випередження можливих правопорушень.

Ось лише кілька останніх повідомлень з регіонів: Чернівецьке обласне територіальне відділення оштрафувало ПАТ «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» на 12 тис. грн за зловживання монопольним становищем. За такі ж протиправні дії Харківське відділення наклало штрафні санкції в розмірі 10 тис. грн на комунальні підприємства «ВТП «Вода» та «Харківкомуночиствод», а Севастопольське міське територіальне відділення покарало  КП «Житлосервіс № 5» на 7 тис. грн.

Чи є підстави для здорожчання? Фото з сайту aibolitplus.tk

Список можна продовжити. Приміром, Житомирське обласне територіальне відділення оштрафувало ТОВ «Житомир — Термінал — Сервіс» (м. Житомир) на 16 тис. грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг митного термінала. Як показало розслідування, товариство встановило економічно необ∂рунтовані тарифи на послуги, пов’язані з перебуванням автотранспортних засобів — суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності у постійних зонах митного контролю Житомирської митниці. Окрім того, товариство визначило несправедливі умови у договорах, що укладалися зі споживачами, а також надавало одні й ті ж послуги за різними тарифами без об’єктивно виправданих на те причин і навіть стягувало плату за ненадані послуги.

Відповідач привів умови договорів у відповідність до вимог законодавства, зобов’язався встановити економічно об∂рунтовані тарифи на послуги та сплатити штраф до державного бюджету.

За зловживання монопольним становищем поплатилося й комунальне підприємство «Полтаватеплоенерго», яке обласне територіальне відділення  оштрафувало на 17 тис. грн. Підприємство не вжило заходів для отримання планових поставок природного газу на квітень 2011 року. Це призвело до припинення централізованого опалення та гарячого водопостачання мешканцям житлових будинків до закінчення опалювального сезону. Після втручання контролерів «Полтаватеплоенерго» визнало порушення, здійснило перерахунки за ненадані послуги та зобов’язалося сплатити штраф до державного бюджету.

Не обминуло покарання й ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод», якому доведеться сплатити 40 тис. грн. штрафу за зловживання монопольним становищем. Як показало розслідування, завод застосовував завищені ціни на бокові рами, що використовуються у виробництві вантажних вагонів.

Антимонопольний комітет діє й на випередження можливих порушень. Скажімо, нещодавно його фахівці почали ретельно досліджувати фармацевтичний ринок. Підставою для таких дій  стало значне перевищення цін на окремі лікарські засоби в Україні над цінами реалізації в країнах їхнього виробництва. Приміром, низка препаратів (фурадонін, мукосан, гепарин, церегін), оболонкові контрацептиви та дитячі підгузки іноземного виробництва, ціни на які значно вищі, ніж у країнах-виробниках.

Допомогти навести лад на ринку має спеціально створена робоча група, до складу якої увійшли фахівці комітету, представники аптечних асоціацій, виробники та дистриб’ютори лікарських засобів. Не будуть осторонь і Міністерство охорони здоров’я, Міністерство внутрішніх справ, Державна податкова служба та Державна митна служба.

Силові структури разом з Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг допомагатимуть Антимонопольному комітету захищати громадян на ринках фінансових послуг, де їх часто ошукують при наданні коштів у позику та продажі товарів поштою. Однак і самі громадяни мають бути пильними  й не потрапляти під вплив недобросовісної реклами.

Стороннього втручання потребує й ринок молочних продуктів. Поки що Антимонопольний комітет лише закликає молокопереробні підприємства до діалогу з метою недопущення необгрунтованих цінових коливань. Про це йшлося на зустрічі з представниками Молочного комітету Європейської бізнес-асоціації, в якій взяли участь керівники низки вітчизняних молокопереробних компаній. За результатами наради прийнято протокольне рішення, яке визначає конкретні заходи, спрямовані на усунення недоліків у функціонуванні цього ринку, що виникають під час формування цін на молочну продукцію. Діятиме й спільна робоча група, яка має розібратися з коливанням ринкових цін на молоко.