АДРЕНАЛІН

На каналі «1+1» стартувало екстремальне автошоу

Наталія ДОЛИНА,
Володимир ЗАЇКА (фото),
«Урядовий кур’єр»

Знаєте, чим краще пересуватися нашими дорогами? Трактором або позашляховиком. Про це кореспонденти «УК» дізналися на зйомках автошоу «Тачки». Тракторів, щоправда, там не побачили, а ось ями, горбки і позашляховик були. Ну і, звичайно, водії, які люблять відбивати собі сідниці на великій швидкості.

Прем’єра автошоу «Тачки» відбулася минулої суботи на телеканалі «1+1». У новому автомобільному проекті ведучий Ігор Посипайко випробовує автівки на міцність і витривалість. Родзинка програми — іронічна й доступна розповідь про автомобілі.

Соломія Вітвіцька навіть для перегонів одягається як на тиждень моди.

— Щосуботи опівдні ми показуватимемо машини так, як ви їх ще не бачили. Ми ламаємо, підриваємо і показуємо найкращі тачки цього світу, — стверджує Ігор Посипайко. — Ми не говоримо про технічні деталі машини, диференціали, підвіску, говоримо все те, що розуміють люди: «валить» чи не «валить», переїжджає чи не переїжджає, на що вона схожа, як нею керувати і що з нею можна робити. Наприклад, у першій програмі ми показали Bentley Continental Flying Spur, яка коштує 250 тисяч євро. Ця машина намагається вдавати, що вона екологічна, попри свій шестилітровий двигун В-12, який розганяє її за шість секунд до сотні кілометрів. Вона їздить на біоетанолі — паливі, яке виготовляють з овочів. Тож ми вирішили влаштувати змагання, аби дізнатися, хто більше спалить (нарубає) овочів за одну хвилину: Бентлі В-12 чи Арам Мнацаканов на пекельній кухні.

Для кожної машини готуємо незвичні тести. Наступного тижня в ефірі буде найдорожчий і найновіший Range Rover. Його ганятимемо проти «буханки» — це УАЗ-452, машина, яка слугувала в селах за «швидку допомогу». Так ми іронічно порадимо Міністерству охорони здоров’я використовувати Range Rover як «швидку».

Головний сюжет програми «Тачки» — тест-драйв. Щосуботи автори програми тестують дорогу машину і безбожно з неї знущаються.

— Ми побудували спеціальну трасу для позашляховиків. Є три пагорби, на які незручно підніматися і спускатися, глибокі ями. Крім того, на водіїв чекає ще кілька непередбачуваних моментів. Ми стрілятимемо з пейнтбольних маркерів, підриватимемо величезні петарди, пускатимемо дим на дорогу, — ділиться ведучий.

Першими випробовували Mitsubishi L200 на екстремальній трасі телеведучі Андрій Доманський, Руслан Сенічкін та Соломія Вітвіцька.

Навіщо це їм і яка, врешті-решт, мета програми? Про це ми запитали у водіїв, які взяли участь в екстремальних перегонах.

— Потрапив у програму заради екстриму. Це, так би мовити, нові барви життя. Їхав сюди після ранкового ефіру — втомлений, млявий, сонний. Після перегонів з’явилося відчуття: це круто! А загалом нашими дорогами можна пересуватися або джипом, або трактором, — вважає Руслан Сенічкін.

— Правду кажучи, про сенс програми я навіть не замислювався, тим паче що 99% передач на українському телебаченні зовсім не мають сенсу. Що стосується екстриму, то він мене не дуже приваблює — принаймні не можу цього собі дозволити, тому що я багатодітний батько. Тож я запитав у ведучого: додому повернуся живим? Він сказав «так», і я погодився. А ідея цікава. Тим, хто бере участь у перегонах, гарантована доза адреналіну. А глядачам — певні емоції.  Уявіть: людина, яка тяжко відпрацювала цілий тиждень, дивиться по телевізору, як якісь дурні розбивають дорогі машини. Ось на них вона негатив, що накопичився за тиждень, і вихлюпне, — ділиться Андрій Доманський.

— Ми намагаємося зібрати біля екранів найбільшу кількість чоловіків, щоб вони не могли відірватися від телевидовища, — поділився задумками ведучий.

Утім, ані екстремальні пагорби, ані харизматичний Арам Мнацаканов чомусь не вразили глядачів. За даними інтернет-видання «Телекритика», «Тачки» стартували з часткою, нижчою за середню каналу «1+1». У попередні суботи березня у цьому слоті канал «1+1» мав показники значно вищі (тоді о цій порі виходили художні фільми та програма «Що? Де? Коли? Зіркові війни»).

Сподіваємося, наступні випуски стануть більш рейтинговими. Програму варто подивитися, адже вона нагадує: чоловіки (і жінки теж), шукайте адреналін на штучних трасах, де ви нікому не нашкодите, або дивіться, як це роблять інші. А справжніми дорогами, будь ласка, пересувайтеся обережно. Хоч на джипі, хоч на тракторі.