ОСІННІЙ ПРИЗОВ

1 жовтня розпочалася чергова призовна кампанія
на строкову військову службу

За нинішніми перипетіями політичного і громадського життя з поля зору ледь не випала одна з найприкметніших ознак осені - черговий осінній призов в армію. Нагадали військові - на відміну від нас, цивільних душ, у Збройних силах усе розписано чітко. В належний час на підставі указу глави держави "Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2010 році" і постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження чисельності громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні - листопаді 2010 року" вийшов наказ міністра оборони "Про звільнення в запас військовослужбовців та черговий призов на строкову військову службу в жовтні - листопаді 2010 року".
 
Згідно з цим документом, упродовж двох місяців передбачається звільнити з лав ЗСУ солдатів, матросів, сержантів і старшин, призваних у жовтні - листопаді минулого року, а також матросів і старшин кораблів, суден і берегових частин бойового забезпечення Військово-Морських сил ЗСУ, призваних у квітні - травні 2009 року. Натомість на строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі 1985 - 1992 років народження, яким до дня відправки у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення від служби або відстрочку.
 
Цієї осені загалом планується призвати 26 тисяч 700 юнаків. Не всі вони потраплять служити власне до лав Збройних сил - туди буде призвано 20 тисяч осіб. 5600 призовників поповнять Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ, ще 1100 служитимуть у Державній спеціальній службі транспорту, повідомили нам у Департаменті преси та інформації Міністерства оборони.
 
Перші традиційно урочисті проводи призовників розпочнуться вже з завтрашнього дня. Тим, хто ще побоюється армії, служиві з досвідом радять насамперед не панікувати і не шукати, приміром, у поті чола заповітного "блату" чи горе-медиків, які за кругленьку суму випишуть якусь довідку з певним діагнозом. Рано чи пізно це спрацює з точністю до навпаки, та й призовні комісії на таких "хворих", так би мовити, зуби з'їли... Для чого ризикувати, адже за будь-яке ухилення від призову на строкову військову службу можна позбутися волі на строк до трьох років.
 
Навпаки, багатьом армія допомогла стати на вимріяну з дитинства життєву дорогу, оскільки чи не всі "чоловічі" професії передбачають службу в армії. Вже не кажучи про те, що армія таки виховує з хлопців справжніх чоловіків, загартовує волю і тіло, вчить долати будь-які труднощі нашого непростого дорослого життя. І це лише за якийсь рік служби! Тим паче, колишні страшилки про армію практично втратили свою актуальність, включаючи й відносини між військовослужбовцями. Тут багато залежить від вас самих - учорашні солдати радять не бути одинаком у колективі, не бути такою собі "сірою мишкою", але й не виділятися зайвий раз у нехитрому побуті. Краще на спортмайданчику чи на польових навчаннях.
 
Не зайве нагадати нашим "рекрутам", що в сучасній українській армії відпустка стала не формою заохочення, а правилом і становить вона два тижні. Під виглядом стягнення вас уже не відправлять чистити відхожі місця - максимальне покарання зараз складає п'ять позачергових нарядів на службу чи вахту. Тепер не знайти холодних казарм, двоярусних ліжок і ношених-переношених шинелей, а їжу в солдатських їдальнях готують не призначені кухарями такі ж солдати, а дипломовані цивільні спеціалісти.
 
... Зрозуміла річ, армія мало нагадує пансіон благородних дівиць. Тут свої правила і закони, спрямовані на виховання сучасних вправних захисників Вітчизни. Після своєрідного курсу молодого бійця і складання Присяги на молоде поповнення чекають напружені армійські будні. Сподіваємося, що стануть вони для наших хлопців цікавими, наповненими новими відкриттями, у тому числі й самих себе.