ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Сергій Арбузов доручив організувати шкільні ярмарки та перевірити безпеку шкільних товарів

Для когось останній місяць літа — час відпустки та відпочинку, а для когось — підготовка до насичених роботою осінніх місяців. Насамперед це стосується освітньої галузі, адже до Дня знань необхідно привести всю освітню інфраструктуру до належного стану, щоб школярі та студенти були забезпечені всім необхідним для нормального навчального процесу.

У розпалі й збирання врожаю, тож і в аграріїв немає часу на відпочинок. З огляду на попередні прогнози цьогорічний урожай зернових буде одним з найбільших за всі роки. Це має позитивно вплинути на економіку та продовольчу безпеку України, однак не слід забувати і про формування належної ціни на збіжжя та забезпечення експорту зернових. Саме цим питанням перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов (виконує повноваження Прем’єр-міністра на час його відпустки) приділив головну увагу.

Не варто гаяти часу

Базовий обов’язок держави — забезпечити якісну та сучасну освіту, наголосив Сергій Арбузов, зауваживши, що нині громадян турбують питання про підручники, форму, якість класів тощо. «Розпочався останній місяць літа, тож не варто гаяти часу. Слід розпочати проведення шкільних ярмарків уже зараз. Нікому не потрібний штучний ажіотаж перед 1 вересня.

Наступне нагальне питання — безпека шкільних товарів. Пригадайте нашу ініціативу з посилення безпеки іграшок. Шкільні товари мають також увійти до відповідного переліку», — заявив перший віце-прем’єр.

У зв’язку з цим він доручив міністрам економічного розвитку і торгівлі, освіти і науки спільно з Держспоживнаглядом організувати перевірки шкільних товарів у закладах торгівлі. «Про результати прошу доповісти й оприлюднити їх у ЗМІ. До порушників прошу застосувати суворі заходи», — додав Сергій Арбузов.

Говорячи про підготовку вишів до нового начального року, він звернув увагу на закінчення прийому документів для вступу у ВНЗ. За його словами, приймальні комісії, Єдина державна електронна база з питань освіти та система «Конкурс» працювали злагоджено і кваліфіковано, у цьому заслуга як навчальних закладів, так і МОН.

Урядовець повідомив, що станом на 31 липня до вишів України подано понад 2 мільйони заяв від 695 тисяч абітурієнтів. Державне замовлення профінансовано на 25 мільярдів гривень.

Завершуючи огляд підготовки галузі освіти, перший віце-прем’єр звернув увагу профільного міністра Дмитра Табачника на те, що школи досі не отримали інформації про дату початку навчального процесу 2013 року. «Нагадаю, 1 вересня цього року припадає на неділю. Люди хвилюються, особливо батьки першокласників. Дмитре Володимировичу, прошу нас проінформувати. Ми всі тут теж батьки», — сказав Сергій Арбузов. Уже пізніше, під час урядового брифінгу, керівник МОН повідомив, що навчальний процес розпочнеться 2 вересня,  а 1-го рекомендовано провести святкові заходи у навчальних закладах (детальніше про це читайте у наступному номері).

Шкільна форма має бути не тільки доступною, а й безпечною для здоров’я дітей. Фото Володимира ЗAЇКИ

Лише обгрунтовані ціни 

Аграрії вже зібрали 85% ранніх зернових, а це майже 27 мільйонів тонн, повідомив перший віце-прем’єр. Він відзначив, що врожайність зернових цього року становить 29,5 центнера з гектара, що на 4,8 центнера більше, ніж торік. А найвища врожайність ранніх зернових у Черкаській, Київській, Хмельницькій та Вінницькій областях.

«Україна має потенціал для подальшого нарощування врожайності зернових культур. Насамперед за рахунок підвищення якості посівного матеріалу та широкого застосування передових агротехнологій. Утім, важливо, щоб високий урожай відчув кожен українець чи в магазині, чи на ярмарку. Тому уряд відстежуватиме ціни на сільгосппродукцію. Ми не допустимо їх необ∂рунтованого зростання», — заявив Сергій Арбузов, додавши, що за останній рік середні ціни реалізації сільгосппродукції знизилися на 3%.

Водночас актуальне й питання ціни на зібране аграріями збіжжя. Важливий у цьому сенсі механізм запровадження мінімальних цін на зерно, на що нещодавно звернув увагу Президент, — зазначив перший віце-прем’єр. За його словами, внутрішні ціни на ранні зернові стабільні й мають тенденцію до зростання. Так, протягом останніх десяти днів відбулося зростання цін на продовольчу пшеницю на 50 гривень за тонну, на ячмінь — на 20 гривень; трейдери у портах купують пшеницю 3-го класу по 1700—1730 гривень за тонну, ячмінь — по 1780—1820 гривень; з початку липня цього року обсяги експорту зерна вже становлять близько 870 тисяч тонн.

«Міністрові аграрної політики та продовольства доручаю тримати на особистому контролі питання зберігання і збуту аграріями зерна. Розгляньте доцільність продовження практики зняття надлишкової пропозиції внутрішнього ринку зерна. Проконтролюйте обгрунтованість вартості послуг у ланцюгу поставки зерна на експорт. Звіт про результати проведеної за цими напрямами роботи та вжиті заходи очікуємо на наступному засіданні Кабінету Міністрів», — сказав Сергій Арбузов.

Актуальним залишається питання забезпечення аграріїв новою зернозбиральною технікою. У цьому контексті перший заступник Прем’єра заявив, що уряд готовий підтримати спільний інвестпроект Херсонського машинобудівного заводу та компанії «CLAAS» з виробництва сучасних комбайнів. «Уже розпочато спільне виробництво: перші тестові комбайни зійшли з конвеєра. Запланований обсяг виробництва до 2020 року — 7688 одиниць, зокрема у 2013 році — 350. Компанія «CLAAS» планує інвестувати в проект 1,7 мільярда гривень», — повідомив Сергій Арбузов. У зв’язку з цим він доручив міністрові аграрної політики та продовольства Миколі Присяжнюку та міністрові економічного розвитку і торгівлі Ігореві Прасолову вивчити умови проекту та розглянути можливість надання державних гарантій.

Виїжджайте та спілкуйтесь 

Окрему увагу перший віце-прем’єр приділив удосконаленню системи державної соціальної допомоги та соціальних послуг. 

«Вагомим кроком у цьому напрямку є створення мережі центрів з надання адміністративних та соціальних послуг. Вони працюватимуть за принципом «єдиного вікна», який набагато зручніший зокрема для соціально вразливих верств населення. За допомогою таких центрів ми забезпечимо нову якість роботи з людьми: зменшимо кількість паперів, які потрібно збирати й обробляти, та підвищимо ефективність використання коштів», — зазначив Сергій Арбузов.

Втілення цієї ініціативи доручено взяти під особистий контроль міністрові соціальної політики. «Реальні проблеми людей можна дізнатися тільки на місцях, тобто в регіонах. Звертаюся до членів Кабінету Міністрів: виїжджайте в регіони й координуйте роботу на місцях. Жоден звіт не замінить нам особистого спілкування з людьми», — додав перший віце-прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» (проект Закону);

♦ Про затвердження Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного,суднових та котельних палив (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Примірного регламенту центру надання адміністративних послуг (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції створення системи державної підтримки експорту України (розпорядження уряду).