ДИВІМОСЯ

Роль як естафета

Останнім часом стало досить модно знімати римейки: чи то дефіцит хороших казок, чи то ностальгія за радянським минулим не дає режисерам спокою. Ось і після римейка «Іронії долі» Тимур Бекмамбетов замахнувся на фільм «Джентльмени удачі». Нещодавно він, разом з виконавцями головних ролей Сергієм Безруковим і Мариною Петренко, презентував цю стрічку в Києві.

«Доцент» став Смайликом

У повністю переписаному сценарії завідувач дитячого садка Євген Трошкін у виконанні Євгена Леонова перетворився на аніматора дитячого центру Льошу Трьошкіна (Сергій Безруков). Сам Трьошкін — інфантильний і життєрадісний хіпстер, виявився двійником найнебезпечнішого злодія і вбивці Смайлика, що вкрав цінний експонат із музею в Пітері. Вкраденим артефактом став не шолом Олександра Македонського, а національний символ Казахстану — обладунки «Золотого Воїна». Молодий і недосвідчений лейтенант поліції Ірина Славіна (Марина Петренко) знаходить Трьошкіна і, погрожуючи в’язницею за реальним звинуваченням, змушує співпрацювати з поліцією. «Хто нині допомагатиме поліції і сідатиме у в’язницю лише тому, що «партія сказала»? Це неможливо в наш час», — пояснюють такий режисерський хід творці картини. Водночас риси героя Леонова в новій інтерпретації залишилися: Трьошкін зберіг віру в людей і любов до них.

Герой фільму потрапляє в Єгипет, де сидять у в’язниці двоє спільників Смайлика — молодий злодюжка-оптиміст Муха (Антон Богданов) та досвідчений похмурий Шатун (Гоша Куценко). І тут починаються божевільні пригоди. Втеча під прикриттям піщаної бурі, гонки на вантажівках, перевдягання в паранджу. Намагаючись викрутитися, Трьошкін несподівано розуміє, що з безвідповідального слабака перетворюється на людину, від якої залежать свобода і життя інших. Але коли реальний Смайлик виходить на сцену, Трьошкіну доведеться здійснити справжній подвиг, щоб у цей Новий рік врятувати і себе, і Славіну, і своїх нових друзів. А головне — знайти любов.

Отакі вони, сучасні злодюги — Муха (Антон Богданов) і Шатун (Гоша Куценко).
Фото надане PR-службою компанії  «Автора Фільм» 

Сила творчості — любов

За Тимуром Бекмамбетовим закріпився імідж людини, з яким у кіно приходять великі гроші. Але той запевняє, що рушійна сила його творчості — любов. «Ми робимо кіно не тому, що жадібні, а тому, що любимо глядача і Новий рік, — сказав Тимур журналістам на допрем’єрному показі фільму в столичному кінотеатрі «Оскар». — Картину робили передовсім через велику любов до радянських «Джентльменів». Знаєте, що таке триб’ют у музикантів? Коли Земфіра переспівує Цоя, а Цой переспівує The Beatles — кожне покоління розповідає одну й ту саму історію знову й знову. Так само, як у театр приходять дивитися «Гамлета» чи п’єси Чехова з покоління в покоління. Чому одну й ту саму п’єсу грають? Що, інших не могли придумати? Гадаю, дуже важливо, щоб кожне покоління робило своїх «Джентльменів удачі», свою «Іронію долі», свого «Гамлета», своїх «Ромео і Джульєтту» — тільки так зберігаються культура, традиції. Сергій Безруков узяв естафету у Євгена Леонова, а хтось візьме в нього».

Цікаво, що спочатку планувалося знімати картину в Голлівуді, та, подумавши, продюсер зрозумів, що американському глядачеві ця історія буде незрозумілою: занадто добра, занадто радянська. Але  фільм у прокаті США все-таки буде — без субтитрів, для російськомовного населення. І для президента Барака Обами. Це не жарт: виявляється, президент вивчав російську в університеті, і в нього вдома є дві касети з улюбленими радянськими фільмами — «Кін-дза-дза» і «Джентльмени удачі».

Сергій Безруков погодився на роль після того, як посидів з режисером у ресторані

 

Спочатку Безруков відповів: «Боже збав»!

До речі, коли Сергію Безрукову запропонували роль Трьошкіна, спочатку він відмовився. «Мені зателефонував режисер Саша Баранов і почав пропонувати роль, а я відразу сказав йому: «Боже збав»! — розповідає актор. — А потім ми посиділи в ресторані, де така домашня атмосфера, можна добре поїсти, крім того, зібралися творчі люди, обговорили сценарій, і… я погодився. Існує якась туга за часом, який  спливає, гадаю, тому продюсери і знімають римейки. Хотілося згадати кіно тих часів — добре, ліричне, в якому є про що подумати».

Парадокс, але популярність Сергія Безрукова в режисерів почала ставитися актору в провину: мовляв, його занадто багато на екрані. На ці закиди Сергій відповів так: «З ким працювати, вибирає режисер — повірте, я ніколи нікому нічого не нав’язував. До речі, мене багато разів не затверджували в різних картинах, тож не треба робити з мене людину, яка скрізь знімається, — це неправда. Як і всі актори, я щоразу проходжу кастинг».

Що лишилося за кадром

Цей новорічний фільм знімали влітку в Санкт-Петербурзі за 30-градусної спеки і в Ізраїлі, оскільки в Єгипті знімати було небезпечно. Головну музичну тему і кілька пісень для фільму написав Вася Обломов, широко відомий за піснею «Магадан». А популярна співачка Йолка, що грає у фільмі саму себе, виконує в «Джентльменах» свою пісню. Ролі поліцейських виконували каскадери-казахи. Щоб це не впадало в око, їх одягли в маски білочок і зайчиків — адже знімали новорічний «корпоратив».

Один зі знімальних днів проходив в аквапарку ізраїльського міста Холон. Для зйомок сцен, у яких Трьошкін і компанія підробляють аніматорами в готелі, зібрали велику масовку з дітей. Актори перевтілювалися в Джека Горобця, Аватар і Шрека, тому їх довелося гримувати спеціальним аквагримом, і на кожен такий грим використовували 300-грамову банку фарби.