ПОДІЯ

Завтра в Київському Палаці спорту стартує чемпіонат Європи серед юнацьких команд

Напередодні матчу-відкриття між збірними України та Латвії на баскетбольний корт №1 вийдуть підлітки, які мають важкі життєві обставини (діти з інвалідністю, діти вулиці, яких торкнулася проблема ВІЛ чи насильства).

Майстер-клас для них на арені континентальної першості Старого Світу U16 проведуть яскраві українські зірки помаранчевого м’яча — чемпіонки Європи 1995 року Людмила Назаренко та Олена Вергун, найкращий гравець України 1997 року Дмитро Базелевський, чотириразовий чемпіон країни, фіналіст кубка УЛЕБ Григорій Хижняк.

— Місцевий організаційний комітет «ЄвроБаскет-2015» разом з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні таким чином мають намір привернути увагу суспільства до проблеми захисту прав дітей, особливо найуразливіших із них, — повідомив на презентаційній прес-конференції чемпіонату для 16-річних у столичному Палаці спорту віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. — Наша мета — щоб баскетбольне свято могла відвідати максимальна кількість підлітків та всіх небайдужих до спорту. За погодженням з організаторами чемпіонату, частину квитків буде передано дітям-сиротам та дітям з обмеженими можливостями.

Під час зустрічі було презентовано головний приз, який протягом одинадцяти днів виборюватимуть 16 найсильніших юнацьких збірних Європи. Віце-прем’єр-міністр переконаний, що підопічні заслуженого тренера України Віталія Усенка гідно виступлять у рідних стінах.

— Я вірю в успіх українських спортсменів, — наголосив урядовець. — Сподіваюся, що капітан наших юнаків підніме цей кубок після перемоги у фіналі. Власне, для цього ми підтримуємо і створюємо дитячо-юнацькі спортивні школи, тренувальні комплекси і проводимо спортивні змагання світового рівня. Немає сумнівів, що хлопці, які зараз грають у своїх  юнацьких збірних, виступаючи вже на дорослому рівні, згадуватимуть, як вони грали в Києві на ЄвроБаскеті.

Цей кубок бажано залишити в Україні. Фото з Урядового порталу

 Як повідомив директор турніру Маркіян Лубківський, з Першим Національним  каналом вдалося досягти домовленостей про показ матчів за участю збірної України, а також чотирьох вирішальних поєдинків: півфінальних, матчу за 3-тє місце і фіналу — 18 серпня.

Нагадаю, юнацький чемпіонат континенту проходитиме у київському Палаці спорту з 8 по 18 серпня. Суперниками збірної України на попередньому етапі змагань будуть команди Латвії, Італії та Хорватії. Проведення турніру найсильніших команд континенту U16 — один з етапів підготовки України до чемпіонату Європи-2015 серед національних збірних.